Bromfietsers voortaan op de rijbaan in Oude-Tonge

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

De werkzaamheden aan de Stationsweg in Oude-Tonge worden afgerond. En dat brengt een nieuwe verkeersmaatregel mee.

Vanaf maandag 11 juli zijn bromfietsers verplicht om daar op de rijbaan te rijden. En dus niet meer op het fietspad. Dit geldt voor alles wat 45 kilometer per uur kan rijden. Dus ook een snelle elektrische fiets, speedpedelecs.

Oude-Tonge is het eerste dorp op het eiland met deze maatregel. Daarom wordt er extra aandacht aan gegeven. Zo staan er speciaal ontworpen tijdelijke borden langs de weg. Daarmee worden weggebruikers op de hoogte gebracht.

Maatregel verhoogt veiligheid

Afslaande automobilisten schatten de snelheid van bromfietsers op het fietspad vaak verkeerd in. Het gebeurt zelfs dat ze volledig over het hoofd gezien worden. Ook voor fietsers is het fietspad veiliger zonder de bromfietsers. Het snelheidsverschil kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Inhalen leidt dan al snel tot aanrijdingen.

Bromfietsers zijn op de rijbaan voorzichtiger en beter zichtbaar voor automobilisten. Daarbij kunnen ze 45 kilometer per uur rijden. Dat zorgt dat ze beter passen tussen de rest van het gemotoriseerde verkeer dat daar 50 km per uur mag rijden.

Fietspaden

De fietspaden binnen Oude-Tonge zijn straks alleen voor fietsen en bromvoertuigen met een blauw kenteken. Rijdt een bromfietser toch nog op het fietspad? Dan riskeert de bestuurder een boete van ruim 100 euro.  

Goede, duidelijke voorlichting moet dit voorkomen. Wethouder Henk van Putten vertelt dat deze pilot van Oude-Tonge uiteindelijk in elk dorp moet terugkomen. “Zo maken we het voor iedereen in het verkeer veiliger. Extra voorlichting en attentieborden moet deze landelijke richtlijn meer bekendheid geven. Daarna is het aan de brommer- en scooterrijders om hun verantwoordelijkheid te nemen. De politie zal hier meer op controleren.”

Cookieinstellingen