Cybercrimecongres in Stellendam druk bezocht

Foto: PR gemeente Goeree-Overflakkee

Ruim 150 mensen waren op dinsdag 17 mei aanwezig bij het cybercrimecongres in Zoet of Zout in Stellendam. De presentatie van deze avond werd gedaan door presentator Ewout Genemans.

“Er werd op de deur geklopt dat we waren gehackt,” vertelde Xander Koppelmans tijdens het congres. “We hadden goed geïnvesteerd in online beveiliging zoals firewalls. Dus ik maakte me niet gelijk zorgen. We kregen het advies de stekker eruit te trekken. Het stopte toen, maar wel te laat.”

Het bedrijf van Koppelmans was slachtoffer geworden van een DDoS-aanval. Duizenden mails werden op het bedrijf afgevuurd om te proberen in te loggen. Dat lukte. “Alle documenten waren vernietigd. Ik dacht dat het niet zo heel erg was. We hadden immers onze back-ups nog, maar toen bleek dat het back-up station ook leeg was.”

Digitale voordeur staat vaak open

Het is bekend dat jongeren een DDoS-pakket kopen. Ze proberen dan bij willekeurige bedrijven of scholen online in te breken. Dave Maasland is CEO van ESET Nederland en ziet dit ook gebeuren. “Ze kijken waar de voordeur openstaat en lopen naar binnen. Je ziet echter steeds meer wat vroeger criminele jeugdgroepen waren, nu naar online criminaliteit verschuiven. En het verhardt ook heel erg.”

Koppelmans is er nooit achter gekomen wie er achter de aanval zat. De directe schade was een kwart miljoen euro. De vervolgschade was veel groter. Uiteindelijk was hij noodgedwongen om 2 jaar na de aanval de stekker uit zijn 25-jarige bedrijf te trekken. Presentator Ewout Genemans vraagt zich af wat je kunt doen tegen cybercrime. “Het belangrijkste is 2-stapsverificatie instellen,” antwoordt Maasland. “Doe dit alsjeblieft. 99 procent van de criminelen haakt af als ze zien dat dit aanstaat.”

Focus op preventie

Schade neemt toe en ook het risico dat het niet meer te verzekeren is. Daarom schuiven verzekeraars op naar preventie en gaan ze in gesprek met ondernemers. Als je toch slachtoffer wordt, krijg je van de verzekering gelijk hulp. Tijdens het evenement is er ook stilgestaan hoe ondernemers zich kunnen beschermen. Dave Maasland kwam met drie tips die je meteen direct zelf kunt instellen.

  • Tweestapsverificatie op persoonlijke accounts.
  • Zet automatische updates aan.
  • Maak lange en unieke wachtwoorden.

Extra congres in Spijkenisse

De vijf basisprincipes van bescherming van Digital Trust Center zijn te vinden op de website van het Cybernetwerk Zuid-Hollandse Eilanden. Op 30 mei is er nog een cybercrimecongres in Spijkenisse. Hiervoor kunnen mensen zich nog inschrijven, ook via de bovengenoemde website. Op die website kun je overigens ook gratis tips en tricks vinden over digitale veiligheid.

De organisatie van het cybercrime congres ‘Better Safe than Sorry’ was in handen van Cybernetwerk Zuid-Hollandse eilanden, MKBDeal Digitalisering Zuid-Hollandse Delta, de gemeenten op de drie Zuid-Hollandse eilanden en vele andere publieke- en private partners van Cybernetwerk Zuid-Hollandse eilanden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen