KNMI waarschuwt morgen met code geel voor onweer

Foto: Afbeelding van WikimediaImages via Pixabay

Het KNMI geeft morgen code geel af voor het hele land vanwege onweersbuien. In de middag worden de zwaarste buien verwacht. Vooral in het oosten kan het flink waaien, regenen en hagelen.

In de ochtend kunnen al stevige onweersbuien voorkomen, maar het zwaartepunt ligt in de middag. Vooral in het oosten is er dan kans op windstoten van 60 tot 75 kilometer per uur. Daar kunnen ook grote hagelstenen bij zitten. Er valt vooral veel regen in korte tijd. Het verkeer en buitenactiviteiten kunnen hier last van hebben, aldus het KNMI. Ze adviseren om open water en open gebied te mijden en niet onder bomen te schuilen. De verwachting is dat de onweersbuien in de avond naar Duitsland wegtrekken.

Saharastof

West-Europa krijgt in het weekend mogelijk weer een lading stof uit de Sahara over zich heen. Copernicus is de Europese instantie die weer en klimaat voortdurend in de gaten houdt. Zij zeggen dat er een grote stofwolk boven de Atlantische Oceaan hangt. Na een draai komt de pluim vrijdag en zaterdag over het westen van Europa heen, verwachten de wetenschappers. Copernicus ziet dit jaar relatief grote hoeveelheden stof vanuit de Afrikaanse woestijn over het Middellandse Zeegebied en andere delen van Europa heen waaien.

Nederland kreeg in maart en april ook al met het fenomeen te maken. De stofdeeltjes kunnen de lucht een oranje gloed geven en auto’s en tuinmeubilair met een dun bruin laagje bedekken. Voor de luchtkwaliteit kan saharastof ook gevolgen hebben. Fijne stofdeeltjes kunnen irritaties aan de luchtwegen veroorzaken. De stofwolken hebben ook effect op de temperatuur: zonlicht wordt erdoor tegengehouden en dat kan een paar graden verschil maken.

Temperatuurverschillen

Er zijn meer effecten op het klimaat, legt het KNMI uit. Zo kunnen de stofwolken de zogeheten straalstroom beïnvloeden. Dat is ‘de gordel van westenwinden die als een meanderende rivier tussen 30 en 60 graden noorder- en zuiderbreedte rond de aarde waait’. Lokaal kan dat tijdelijk tot behoorlijke temperatuurverschillen leiden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen