Het hele Paasweekend stookalert vanwege de Paasvuren

Foto: Pixabay; PhotoshopTop

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geeft voor het hele weekend een stookalert af. Dit heeft te maken met Paasvuren in het Oosten van ons land en Duitsland.

De Paasvuren, in combinatie met het rustige voorjaarsweer met een oostenwind, zorgen ervoor dat er in heel Nederland kans is op smog door fijnstof. De luchtkwaliteit wordt daardoor naar verwachting onvoldoende tot slecht, aldus het RIVM.

Bij een stookalert is het advies om geen hout te verbranden in kachels of open haarden. Dit moet voorkomen dat de luchtkwaliteit nog verder verslechtert. In Duitsland worden traditiegetrouw op donderdag en vrijdag al paasvuren aangestoken. Op zaterdagavond gebeurt hetzelfde in een deel van Nederland. De smogwaarschuwing geldt tot en met eerste paasdag. Mensen die last hebben van smog kunnen het beste zware lichamelijke inspanning vermijden tijdens het Paasweekeinde. Dit zijn vooral mensen met longaandoeningen en/of hart- en vaatziekten.

Stookalert

Het stookalert van het RIVM geeft per provincie advies op basis van weersverwachtingen en de luchtkwaliteit. Bij weinig wind blijft de rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijn stof, verergert rook de situatie. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving.

Voor een stookalert moet de situatie met ongunstige meteorologische condities voor een periode van tenminste 6 uur aanhouden. Ook moet het betrekking hebben op een gebied dat minimaal de helft van de provincie beslaat. Per provincie wordt aan de hand van de vastgestelde criteria bepaald of een stookalert afgegeven moet worden of niet. De criteria voor het stookalert zijn in afstemming met het KNMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld. Het doel van het stookalert is stokers er op te wijzen dat de komende uren de omstandigheden zodanig zijn dat de verontreiniging vanuit de schoorsteen blijft hangen en overlast kan veroorzaken naar de omgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen