Eerste rijdende zonnepark ter wereld geopend

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Oude-Tonge heeft het eerste rijdende zonnepark ter wereld! Het was aan minister Henk Staghouwer om het park te openen.

De opening was op donderdag 14 april in Oude-Tonge. Het zonnepark is beweegbaar en opvouwbaar. Daarmee is het een mooi voorbeeld van agrarisch innovatief ondernemerschap. Het zonnepark beweegt stapvoets over de akker. Het kan ook meteen de gewassen waar hij overheen rijdt beregenen. Hierdoor blijven gewassen groeien en wordt de biodiversiteit gestimuleerd. De installatie is opvouwbaar zodat de boer het land kan blijven bewerken en het gewas verzorgen.

Het project maakt deel uit van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta. Daarin bundelen diverse gemeenten de krachten op verschillende fronten.

Opening zonnepark

De installatie wordt dit voorjaar getest bij het Akkerbouw- en bloembollenbedrijf VOF Dogterom Flowerbulbs B.V. in Oude-Tonge. Minister Staghouwer werd er verwelkomd door eigenaar Jacob Jan Dogterom. De minister sprak de aanwezigen ook toe tijdens de bijeenkomst.

Namens LTO Noord was Dirk Bruins aanwezig en wethouder Tea Both-Verhoeven was er namens de gemeente. Meer informatie over het zonnepark is te vinden op de website van LTO Noord.

Waterstof

Tijdens de opening werd er ook aandacht besteed aan waterstof. Dat speelt een belangrijke rol in de agrarische sector. Het maakt verdere verduurzaming van elektriciteit, gas en diesel mogelijk. Initiatiefnemers hebben vergaande plannen om waterstof in de bedrijfsvoering te integreren. De initiatiefnemers zijn VOF Dogterom Flowerbulbs B.V. en VOF Van den Hoek uit de Hoeksche Waard. Zij werken samen met LTO Noord en de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard. Dit gebeurt allemaal binnen het H2GO programma. Daarmee wordt op Goeree-Overflakkee verkend wat groene waterstof kan betekenen voor de energietransitie.

“We zijn heel blij met bedrijven als Dogterom en Van den Hoek,” zegt wethouder Tea Both-Verhoeven. “Zij zetten zich in om innovatieve projecten als deze te realiseren. Zij inspireren op hun beurt weer andere ondernemers om na te denken over een duurzame manier van ondernemen.”

Cookieinstellingen