Nieuwjaarshappening bij KunstPlus

Foto: KunstPlus

Op zaterdag 16 januari vindt om 16.00 uur de Nieuwjaarshappening plaats in de galerie van vereniging KunstPlus.

Deze happening  bestaat uit een fantastisch en gevarieerd programma. De middag start met de opening van de expositie “Dicht op Kunst”, bestaande uit een combinatie van gedichten van Els Huurman en kunstwerken van Renate van Opdorp.

Deze bijzondere samenwerking is ontstaan door de gedichtenbundel van Els, “ Dicht op Kunst”.

Tijdens de opening presenteert Els haar bundel, vertelt Renate kort over haar werk, is er muziek van de bijzonder getalenteerde zangeres Kizzy, worden er gedichten voorgedragen door De Reizende Dichters en blijft er genoeg tijd over voor een gezellig en informeel samenzijn, met een hapje en een drankje en brengen we een toost uit op het nieuwe jaar.

LEES OOK: Winnend het jaar uit! 

In haar zevende dichtbundel heeft Els Huurman (1964) een brug geslagen met figuratieve en abstracte kunst. De vijfendertig kunstwerken die zij in deze bundel heeft opgenomen, hebben haar geïnspireerd tot verrassende, vertederende en soms ontroerende gedichten. Haar liefde voor kunst en de bewondering voor de passie van kunstenaars heeft ze op deze manier weergegeven in haar eigen gedichten. Dit maakt deze bundel erg bijzonder en in zijn soort uniek. Het zet schilderijen, tekeningen, aquarellen, keramiek en andere soorten kunst in de schijnwerper; beschrijft hoe de dichteres kunst ervaart en nodigt de lezer uit om net even anders en intensiever naar een kunstwerk te kijken. De bundel “Dicht op Kunst” brengt kijkkunst en leeskunst bij elkaar en die combinatie geeft het kunstwerk de plaats die het verdient.

Renate van Opdorp ( 1970) is een van de kunstenaars die een bijdrage heeft geleverd aan de dichtbundel, in de vorm van een afbeelding van een ets. Renate is gefascineerd door het telkens veranderende karakter van het landschap; het contrast van massieve structuren enerzijds en vergankelijkheid anderzijds. Deze themaʼs komen veelvuldig terug in haar tekeningen, etsen en fotografie.

Wat haar in het bijzonder aantrekt is het grenskarakter; De grenzen en de overlapping van natuur en cultuur ( het ingrijpen van de natuur op cultuur en vice versa) , toen en nu, fragiliteit en vaste structuren, verbeelding en afbeelding, leven en dood.

LEES OOK: Cursus – Kunst in de late Middeleeuwen

Door in te zoomen leg zij details weer, zit daardoor dichter op de huid. Ook ontstaat er een zekere abstractie. Dit gebruikt Renate om het oneindige en het onbegrijpelijke aanschouwelijk te maken. Door het normale beeld te manipuleren probeert zij een nieuwe werkelijkheid te creëren.

In de bundel “Dicht op Kunst” heeft Els een gedicht gemaakt op de ets “Fragiel”.

‘Wijdvertakt en vervlochten
Een kunstwerk van de natuur
Seizoenen groeien en vallen
Gekortwiekt, geplaagd door de wind

Nu krakend en knarsend
Door de koude wind
Woedende takken
Vechtend om licht

Binnenin zit de lente
Steeds wil het verder
Er is iets wat niet afsterft
Knopen met hoop en liefde.’

Het muzikale gedeelte neemt zangeres Kizzy voor haar rekening en het belooft echt een geweldig optreden te worden.

LEES OOK: De kerstboom is geld waard

“Zangeres Kizzy is singer-songwriter, presentatrice, actrice en dichteres. Ze studeerde af aan het conservatorium Berklee College of Music in Boston. Ze presenteerde live evenementen en TV programma’s op de Antillen, in Nederland, en in de Verenigde Staten waar ze elf jaar woonde en optrad met artiesten als Steven Tyler van Aerosmith en Glenn Close. Ze trad op voor o.a president Bill Clinton maar de meest recente hoogtepunt in haar carrière in Nederland is dat ze vorig jaar werd uitgenodigd om haar gedicht ‘Supervrouwen’ voor te dragen en te zingen voor Koningin Maxima,” aldus haar website.

De expositie is te zijn bij Galerie Kunstplus, van zaterdag 16 januari t/m zaterdag 5 maart 2016 te Dabbehof 40, Oude Tonge. Voor meer informatie en de openingstijden van de galerie kunt u kijken op de website van KunstPlus.

 

Reacties