Tweede Kamer stemt in met wijziging van de Grondwet

Foto: Image by Frank Magdelyns from Pixabay

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een aantal wijzigingen van de grondwet. Het gaat om de grootste herziening van de grondwet sinds 1983.

De wijziging bestaat uit een paar onderwerpen. Zo wordt onder meer het recht op een eerlijk proces in de grondwet vastgelegd. Ook wordt het briefgeheim gemoderniseerd. Dan kan het voortaan ook toegepast worden op digitale communicatie zoals de e-mail.

Het recht op “een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter” was volgens veel partijen belangrijk. Dit natuurlijk met het oog op de ervaringen van het schandaal met de kindertoeslagen. Ouders kwamen op zwarte lijsten van de Belastingdienst terecht zonder dat zij zich tegen de veelal onterechte verdenkingen konden verweren.

Eerste Kamer moet nog besluiten

Naast het nieuwe briefgeheim en het recht op een eerlijk proces komt er ook een passage in de grondwet die de grondrechten van Nederlanders en de democratische rechtstaat waarborgt. Het is de grootste herziening van de grondwet sinds 1983. De Tweede en Eerste Kamer hebben eerder al met de wijzigingen ingestemd, maar om de grondwet aan te passen moeten beide Kamers vervolgens nóg een keer instemmen, met een tweederdemeerderheid.

Dat heeft de Tweede Kamer nu gedaan. De Eerste Kamer moet nog met de wijzigingen instemmen.

Cookieinstellingen