Vuurwerkliefhebbers vrezen chaos bij afsteekverbod

Foto: Image by Free-Photos from Pixabay

De Vuurwerkfederatie en de stichting Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV) vrezen een “totale chaos” rond de jaarwisseling, als er opnieuw een algeheel verbod op kopen en afsteken van vuurwerk komt.

Volgens de belangengroepen gaan er geruchten dat zo’n verbod er weer aan zit te komen door de oplopende coronabesmettingen. “Dit gaat volledig uit de hand lopen,” waarschuwen zij vrijdag.

HVLV en de Vuurwerkfederatie krijgen zorgelijke signalen binnen dat grote groepen mensen toch vuurwerk gaan afsteken, zeggen zij. Redenen zijn dat “men klaar is met de maatregelen” en “dat er vorig jaar niet gehandhaafd werd”. Vuurwerkliefhebbers willen zich dat plezier niet nogmaals laten afnemen. Ze vinden dat vuurwerk bij de jaarwisseling hoort, aldus de belangengroepen.

Solidair

Vorig jaar waren HVLV en de Vuurwerkfederatie solidair met het afsteekverbod. Zij adviseerden hun achterban toen om zich aan de regels te houden. “Met nog een onterecht verbod kunnen zij de achterban niet nogmaals aansporen solidair te zijn. Het is toegezegd dat het verbod eenmalig zou zijn en een verbod lost niets op,” stellen de groepen. Er moeten nu strenge maatregelen worden getroffen, vinden ze. Alleen zo kan 2021 gewoon afgesloten kan worden met vuurwerk.

Volgens de belangengroepen is de handel in illegaal vuurwerk groter dan ooit. “Op elke hoek van de straat zijn illegale knallers zoals nitraten en cobra-6 te koop. Maar ook professioneel vuurwerk zoals flowerbeds is makkelijk te krijgen. Bovendien kan er vooralsnog vuurwerk gekocht worden in België en Duitsland. Het idee dat een verbod op legaal siervuurwerk de jaarwisseling veiliger zou maken is een illusie.”