Rode knipperlampjes Windpark Krammer gaan uit

Foto: Windpark Krammer

Goed nieuws voor de inwoners van Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge en de rest van het eiland. Het wordt donker rondom Windpark de Krammer.

Binnen een paar weken gaat de rode, knipperende luchtvaartverlichting uit. De verlichting gaat alleen nog incidenteel aan als er een vliegtuig wordt gedetecteerd. Wethouder Tea Both-Verhoeven is blij met de aanpassing van de verlichting. “De knipperende lichten werden door veel mensen als storend ervaren. De verlichting is regelmatig onderwerp van gesprek geweest in contacten met Deltawind. We zijn blij dat de eerdere toezegging vanuit de coörperaties Deltawind en Zeeuwind uitgevoerd wordt.”

De stand van zaken

Windpark Krammer is eerder dit jaar aangewezen als landelijke testlocatie voor naderingsdetectie met transpondertechniek. De voorbereidingen daarvoor zijn afgerond. Afgelopen weken hebben monteurs detectieapparatuur en nieuwe verlichting op de turbines geplaatst. Deze zijn geschikt voor de transpondertechniek.

Het systeem is inmiddels getest met een drone en er volgt nog een laatste vliegtest. Vervolgens zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de resultaten van de vliegtest toetsen. Als er geen belemmeringen zijn, mag Windpark Krammer de techniek toepassen en kunnen de lampen ’s nachts zoveel mogelijk uit. De verwachting is dat dit proces binnen een paar weken is afgerond. De luchtvaartverlichting springt dan alleen nog incidenteel aan, als er een luchtvaartuig in de buurt van het windpark komt.