Eerste Tiny Sea Forest ter wereld geopend in Ouddorp

Foto: Sam Fish

De term ‘Tiny Sea Forest’ zegt je misschien niet direct wat. Dat komt ook doordat er nog nergens ter wereld één bestaat. Tot vrijdag 15 oktober in ieder geval.

Door Sam Fish

Op die dag is het allereerste Tiny Sea Forest geopend in Ouddorp. Er is nog niet heel veel te zien op de locatie. Dat komt doordat schoolkinderen van obs de Roxenisse uit Melissant deze dag pas begonnen met de aanleg ervan. Maar geef het wat tijd en er bloeit een hele nieuwe onderwaterwereld op.

Tiny Sea Forest

In Nederland zijn er al op meerdere plekken Tiny Forests te vinden. Dat zijn kleine bossen in bijvoorbeeld steden die worden onderhouden door lokale scholen. Op die manier leren kinderen in de praktijk meer over de natuur en de biodiversiteit. En als dat op het land kan, waarom dan niet in het water? En dat is precies wat IVN Natuureducatie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer bij elkaar bracht.

Het Tiny Sea Forest in Ouddorp is eigenlijk het Grevelingenmeer in het klein. Op de locatie is te zien hoe we de natuur een handje kunnen helpen. Op de bodem groeien straks velden vol zeegras waar krabbetjes en andere beestjes schuilen. Stenen, boomstammen en andere structuren vormen een rif waar oesters en wieren op groeien. En zo zie je hoe de Grevelingen er in de toekomst uit zouden kunnen zien: uniek en vol leven.

Start van de aanleg

Tijdens het startmoment op vrijdag 15 oktober werd een informatiebord onthuld. Hierop staat diverse informatie over de natuur en het Tiny Sea Forest. Dit bord werd onthuld door Daphne Teeling van IVN Natuureducatie, Sandra den Adel van Staatsbosbeheer en Theo van de Gazelle van Rijkswaterstaat.

Daarna was het aan de kinderen om te starten met de aanleg van de onderwaterwereld. Het was aan hen de taak om stenen, schelpen en onderwaterslakken in het water te leggen. Dan komt er in het voorjaar nog een stijger in het water te liggen en wordt er zeegras geplant. En op die manier komt er een heel nieuw natuurgebied tot leven.

De eerste ter wereld

De Tiny Sea Forest in Ouddorp is sowieso de eerste in Europa. IVN Natuureducatie laat weten ook nog nooit van het bestaan te hebben gehoord. Ze gaan er dan ook van uit dat deze hier op het eiland de eerste is in de hele wereld. “Wie weet waar dit nog meer terecht gaat komen. Het is een leuke manier om kinderen dingen te leren over de natuur. Sommige dingen kun je nu eenmaal niet leren uit een boek. Dat moet je ervaren. Dit is één van die dingen,” aldus Daphne Teeling van IVN.