Scherper toezicht op hondenhandel vanaf 1 november

Foto: Afbeelding van PicsbyFran via Pixabay

Elke hond kan vanaf 1 november alleen nog verkocht of overgedragen worden als het dier is gechipt, geregistreerd is bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en een paspoort heeft.

Deze nieuwe regel moet misstanden voorkomen. Denk aan pups die te jong worden vervoerd, verzwakt zijn door slechte transportcondities of onnodig overlijden door ziektes. De nieuwe regeling gaat in op 1 november en wordt gehandhaafd met het vernieuwde identificatie- en registratiesysteem (I&R) voor honden

Jaarlijks komen er naar schatting zo’n 50.000 honden uit het buitenland naar Nederland. Dit zijn vooral pups uit Oost-Europa, maar ook zwerfhonden uit Zuid-Europa en landen buiten de EU. Een aanzienlijk deel van deze handel vindt illegaal plaats.

Dierenleed voorkomen

Vaak is er geen aandacht voor het welzijn van de jonge honden, constateert het Rijk. Pups worden op te jonge leeftijd gescheiden van hun moeder, hebben vervalste papieren of worden onder erbarmelijke omstandigheden vervoerd. Het nieuwe I&R-hond zorgt voor een betere controle op deze handel. Alle personen die betrokken zijn bij de aanschaf van een hond worden namelijk geregistreerd. Het is hierdoor gelijk duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een chip en een paspoort kreeg.

Ook particuliere verkopers

Bij het nieuwe I&R-hond wordt niet alleen de hond geregistreerd bij de RVO. Ook de eerste eigenaar – veelal de fokker –, indien van toepassing de importeur, de dierenarts en de chipper worden geregistreerd. Particulieren met een nestje pups moeten zich daar voortaan ook registreren. Naast de chip en de registratie krijgen vanaf 1 november alle nieuw geregistreerde honden in Nederland een EU-dierenpaspoort. Dus ook wanneer het dier niet de grens over gaat. Zo’n pas is niet verplicht voor eigenaren die nu al een hond hebben. Tenzij ze met die viervoeter naar het buitenland reizen of hun huisdier verkopen of overdragen aan een ander.