In één week 29 besmettingen, vandaag nog 11 erbij

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Het is dinsdag en dat betekent dat het RIVM de nieuwe weekcijfers bekend heeft gemaakt. De cijfers die vandaag zijn gepubliceerd lopen van 31 augustus tot 7 september.

Door Sam Fish

Er zijn iets meer coronabesmettingen gemeld deze week dan vorige week. Deze week kregen 17.890 mensen een positieve testuitslag, vorige week waren dat 17.575 positieve tests. Er zijn wel minder mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, namelijk 388 vergeleken met 428 vorige week. Er zijn in één week tijd 88 coronapatiënten overgeplaatst naar de intensive care, vorige week gebeurde dat 98 keer.

Er zijn deze week ook mensen overleden gemeld. Tussen 31 augustus en 7 september stierven 38 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Een week eerder werden 43 sterfgevallen gemeld.

Testen 

Alweer zijn er meer testen afgenomen dan een week eerder. In één week tijd gingen 155.121 mensen langs een teststraat, een week eerder waren dat nog 124.375 bezoekjes. Het percentage aan positieve testuitslagen is wel gedaald. Deze week was 10,8 procent van alle afgenomen testen positief, vorige week was dat 13,1 procent.

Testen kan ook zonder symptomen. Dit kan vijf dagen na contact met een positief getest persoon. Ook kan dit naar aanleiding van een melding via de CoronaMelder app. Voor het testen moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Is je testuitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine. Maak een testafspraak via www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. Wacht je test en de uitslag altijd af in quarantaine. Daarnaast zijn er nu ook zelftesten te koop zijn bij apotheken en drogisterijen. De cijfers daarvan worden nergens geregistreerd en worden dus ook niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R laat zien hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt. Deze week staat dat reproductiegetal op 0,98 van alle varianten samen. Dat is minder dan vorige week, toen stond het ook op 1,01. Gemiddeld betekent dat dus dat 100 mensen samen 98 anderen besmetten met het coronavirus.

Een kleine disclaimer is echter wel dat het R-getal is gebaseerd op cijfers van twee weken geleden. Het is dus niet 100 procent accuraat, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt en wat het verloop is.

Goeree-Overflakkee

Het RIVM deelt ook elke week een coronakaart die over twee weken gaat. Die van deze week loopt dus van 24 augustus tot 7 september. Daarop staat dat er in de afgelopen twee weken 62 besmettingen zijn gemeld. Dit klopt echter niet helemaal met de dagelijkse cijfers die worden doorgegeven. Daaruit komt namelijk dat in de eerste van deze twee weken al 32 besmettingen zijn gemeld. Daar komen er voor deze week nog eens 29 bij. Dat zou dus betekenen dat er in twee weken tijd 61 besmettingen zijn gemeld op het eiland.

7 september

De weekcijfers lopen tot 7 september, niet tot en met. Er komt dus nog wat informatie bij. In de afgelopen 24 uur zijn er 2501 nieuwe besmettingen gemeld in Nederland. Dat zijn er 350 meer dan gisteren. Het ligt wel nog onder het wekelijks landelijk gemiddelde. Dat ligt vandaag namelijk op 2556 besmettingen per dag. Het LCPS meldt dat er vandaag 678 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen, dat zijn er 4 minder dan gisteren. Van hen liggen 215 patiënten op een ic en 463 op de reguliere COVID-afdeling.

Op het eiland is ook een kleine stijging te zien. In 24 uur tijd zijn er 11 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 10 meer dan gisteren, toen werd er namelijk maar 12 besmetting gemeld. Het wekelijks gemiddelde staat voor Goeree-Overflakkee vandaag op 5 besmettingen per dag.