Let op! De Haringvlietbrug gaat dit weekend dicht!

Foto: Google Maps

Vanaf vrijdag 20 augustus 21.00 uur gaat de Haringvlietbrug grotendeels dicht. Dit duurt tot maandagochtend 5.00 uur.

Dit weekend worden er voorbereidingen getroffen voor de invoering van de snelheidsverlaging. Dit gaat in op maandag 23 augustus. Rijkswaterstaat plaatst hiervoor diverse verkeersmaatregelen op de weg. Denk aan borden en barriers.

Om deze werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, wordt de brug dus afgesloten. Richting Rotterdam is de brug het hele weekend dicht. Richting Bergen op Zoom is de brug deels open van zaterdagochtend 8.00 tot ’s avonds 20.00 uur. De parallelbaan blijft open voor (brom)fietsers, landbouwverkeer en hulpdiensten. Tijdens de afsluiting worden er omleidingen aangegeven.

Nieuwe maximumsnelheid

Vanaf maandagochtend 23 augustus 5.00 uur geldt er een nieuwe maximumsnelheid. Vanaf dat moment mag je op de Haringvlietbrug nog maximaal 50 kilometer per uur. Daarnaast zijn de rijstroken in beide richtingen versmald. Voor de veiligheid van de brug zijn snel maatregelen nodig om de trillingen van het verkeer te verminderen. Verlaging van de snelheid helpt hierbij. De maatregelen zijn nodig om de brug tot aan de vervaging van de klep veilig te kunnen gebruiken. Die werkzaamheden staan op de planning voor 2023.

De versmalde rijstroken zorgen voor een onverwachte wegsituatie. Rijkswaterstaat vraagt weggebruikers om hun rijstijl hierop aan te passen. In beide richtingen blijven er twee rijstroken open. Toch kan de situatie zorgen voor extra files, zeker tijdens de ochtend- en avondspits.

Advies aan weggebruikers

Het is belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan, zeker met de maatregelen die eraan komen. Check voor vertrek de actuele reisinformatie. Reis ook zoveel mogelijk buiten de spits en werk waar mogelijk thuis of kies een andere route. Als je toch over de Haringvlietbrug reist, houd je dan aan de geldende snelheid. Er wordt gehandhaafd.

Afsluitingen voorbereidingsweekend

De brug gaat twee kanten op en dus zijn er ook maatregelen twee kanten op. Hieronder de problemen voor komend weekend, beide richtingen op:

Richting Rotterdam:

  • Afsluiting snelweg A29 van vrijdag 20 augustus 21.00 uur tot maandag 23 augustus 5.00 uur. De afsluiting geldt vanaf het Hellegatsplein tot en met de afrit/toerit Numansdorp.

Richting Bergen op Zoom:

  • Afsluiting A29 vanaf vrijdag 20 augustus 21.00 uur tot zaterdag 21 augustus 8.00 uur. Deze afsluiting is vanaf afrit/toerit Numansdorp tot aan het Hellegatsplein.
  • Afsluiting A29 vanaf zaterdag 21 augustus 20.00 uur tot maandag 23 augustus 5.00 uur. Deze afsluiting is vanaf afrit/toerit Numansdorp tot aan het Hellegatsplein.
  • Op het knooppunt Hellegatsplein is de verbindingsweg vanaf de N59 vanuit Zeeland richting Rotterdam dicht tijdens de twee afsluitingen richting Rotterdam.

Omleidingsroutes weekendafsluiting

Het kan zijn dat je toch richting Rotterdam moet dit weekend. Daarom wordt er gezorgd voor omleidingsroutes. Het gaat om de volgende routes:

  • Verkeer vanuit Rotterdam naar Bergen op Zoom wordt omgeleid via de A15, A16, A17 of A59. De A29, N217 en A16 zijn ook mogelijkheden.
  • Van Bergen op Zoom naar Rotterdam kun je via de A59/A17, de A16 en de A15. Ook kun je via de A16, N217 en A29.
  • Verkeer vanuit Rotterdam richting Zierikzee wordt omgeleid via de A15 en de N57.
  • In omgekeerde richting, dus van Zierikzee naar Rotterdam, is dit de N57 en de A15.

Aangezien de omleidingsroutes nodig zijn, is de Kiltunnel dit hele weekend in beide richtingen tolvrij. Er worden tekstwagens en routepanelen ingezet om deze informatie ter plaatse nog te delen.

Hulpdiensten

De hulpdiensten kunnen tijdens de werkzaamheden met gepaste snelheid de Haringvlietbrug passeren. Bij gebruik van de parallelbaan hebben ze voorrang op landbouwvoertuigen.