Bijzondere zwangerschapsbegeleiding voor Chimène

Foto: Sam Fish

Een zwangerschap is voor iedereen weer anders. En daardoor zijn alle zwangerschappen een goede leerschool. Dat is dan ook precies de reden dat Chimène van der Zee (18) uit Oude-Tonge eerdere afleveringen van ‘Vier handen op één buik’ terug wilde kijken.

Door Sam Fish

“Iedereen loopt tegen problemen aan, of vragen. Dus toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, leek het me wel een goed idee om die afleveringen terug te kijken. Alleen moest ik gaan betalen voor de oudere seizoenen,” vertelt Chimène. “Ik mailde daarom met de makers om te vragen wanneer er een nieuw seizoen zou komen. In de mail terug lieten ze weten dat ze nog zwangere meiden zochten voor een nieuw seizoen.” Ze moest er even over nadenken, maar uiteindelijk hakte ze de knoop door. “Ik mailde terug dat ik zelf zwanger was. Maar ik had nooit verwacht dat ik uitgekozen zou worden.”

Leuke begeleiding

Pas bij de opnames van haar aflevering kwam Chimène erachter welke bekende Nederlander haar zou begeleiden. In de aflevering zei ze ook dat ze écht niet zat te wachten op een huppeltrutje. Maar het viel haar gelukkig alles mee, niemand minder dan Kim Kötter kwam haar begeleiden. “Kim was ooit Miss Universe, maar ze is alles behalve een huppeltrutje. Ze is super leuk en hartstikke lief en echt heel erg nuchter. En ik vond het geweldig dat we tegelijk zwanger waren.”

Kim was zelf een week na Chimène uitgerekend en kon dus alles met Chimène samen doen. “Ze heeft me echt heel goed begeleid en we praten nog steeds af en toe. Ze is natuurlijk druk en ze antwoordt niet altijd gelijk, maar we hebben contact. En ze heeft echt heel veel goede tips voor me,” laat Chimène weten. “Ik ben haar echt heel erg dankbaar voor deze ervaring.”

De bevalling

Door traumatische gebeurtenissen in haar jeugd was de bevalling een heel eng punt voor Chimène. “Ik kreeg de tip om een bevalplan te maken en dat te delen met het team. En ik had duidelijk daarin gezet wat ik wilde,” vertelt ze. Dat ging echter niet volgens plan. “Toen het eenmaal zover was, hadden ze het plan helemaal niet bekeken. Het was echt een verschrikkelijke ervaring. Ik voelde me totaal niet gehoord. De baby lag ook nog eens gedraaid, ze lag met haar gezicht naar boven. Maar toen ze daar eenmaal achter kwamen was het te laat. Ze hadden dat al veel eerder door moeten hebben, maar de mensen die mij hielpen bevallen waren vooral met elkaar bezig.”

Uiteindelijk kwam Olivia op 4 februari kerngezond ter wereld. “Ze is een geweldig kindje,” de nieuwe moeder begint meteen te stralen. “Ik zie echt heel erg mezelf in haar. Ze is een wiebelkont en een echte dramaqueen, een beetje overdreven op z’n tijd. Maar dat ben ik ook, dus we passen goed bij elkaar.”

Reacties

“Mijn ouders zijn ontzettend trots op me,” laat Chimène weten. “Mijn vader moest even wennen aan het idee, maar mijn moeder was meteen enthousiast. Ze zijn ook trots dat ik heb meegedaan aan het programma. Ze stonden er volledig achter, alleen ze wilden zelf niet in beeld. Zelfs uit de omgeving heb ik alleen maar positieve reacties gehad. Er zijn altijd mensen die negatief reageren, dat kan niet anders. Maar ik heb zelfs excuses gekregen van mensen van vroeger en dat doet me echt heel erg goed.”

Alleen

Aan het einde van de aflevering was te zien dat de vriend van Chimène bij haar terug kwam om voor de baby te zorgen. “Hij is inmiddels weer weg,” vertelt ze. “Het is jammer, maar het is beter zo. Hij heeft de verantwoordelijkheid nog niet om voor een kind te zorgen. Hij mag haar gewoon zien, maar co-ouderschap zit er voorlopig nog niet in. Wie weet ooit.”