Er wordt een explosie van wespen verwacht in augustus!

Foto: Pixabay; KloxKlox_com

Volgens wespenbestrijders krijgen we deze zomer weer met fikse wespenplagen te maken. Toch is de meeste overlast pas echt richting het einde.

“De natuur loopt gewoon een maand of anderhalf achter,” zegt wespenbestrijder Ted DEbets. “Het voorjaar is het lang koud gebleven. Daarom verwacht ik in augustus een explosie van wespen. Het wespenseizoen schuift gewoon op. We kunnen straks dus nog flink aan de bak!”

Ook in 2018 hevige piek

“Eenzelfde ontwikkeling zagen we in 2018,” herinnert Merijn Janssen zich. Hij is de eindredacteur van Beestjes Kwijt. Dat is een platform dat een overzicht biedt van lokale ongediertebestrijders. “Het seizoen begon toen wel iets vroeger, maar we zagen wel een korte en hevige piek. Onze bestrijders konden het toen nauwelijks bijbenen. Dat verwachten we dit jaar dus weer. Maar het zal per provincie heel anders zijn.”

Vorig jaar spande Zuid-Holland de kroon, blijkt uit cijfers van de website. In welke provincie dit jaar de wespenoverlast het ergst zal zijn, is niet te voorspellen. “Dat is elk jaar anders,” zegt Janssen. “Maar dat we er veel last van gaan krijgen durf ik wel te zeggen.

Koude lente

Normaal gesproken zou het nu al storm lopen bij de website. “We hebben tot nu toe minder aanvragen gekregen voor wespenbestrijding dan vorig jaar. Dat heeft dus alles te maken met de koude lente,” laat Janssen weten. “Wespenkoninginnen worden pas wakker bij een temperatuur rond de 20 graden. Vorig jaar beleefden we die temperatuur al in maart, nu pas in juni.”

Als de koninginnen ontwaken, beginnen ze aan de bouw van hun nest. Daar leggen ze de eerste eitjes in. Daaruit komen de werksters die de koningin helpen bij de uitbouw van het nest. Verder jagen ze op kleine insecten die dienen als voedsel voor de nieuwe larven. Zodra de werksters op jacht gaan, ervaren de mensen overlast.