Doorgeven van alcohol vanaf nu dubbel beboet

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Vrienden, ouders of andere volwassenen die alcohol doorgeven aan een minderjarige riskeren een boete van 100 euro.

Het maakt niet uit waar het gebeurt. In een bar, op een festival of bij de supermarkt. De boete wordt nu dubbel uitgedeeld. Dat is het gevolg van de nieuwe Alcoholwet die op 1 juli in werking is getreden. De minderjarige die de alcohol aanpakt riskeerde hiermee al een boete van 100 euro. Samen wordt dat dus 200 euro voor één gebeurtenis.

Het ministerie van VWS liet een flitspeiling uitvoeren. Ruim duizend mensen reageerden op deze peiling. Het blijkt dat 6 op de 10 Nederlanders nog helemaal niet weet wat er met de nieuwe wet gaat veranderen.

Nieuwe Alcoholwet

Deze nieuwe Alcoholwet vervangt de Drank- en Horecawet. Hiermee wil de overheid problematisch alcoholgebruik onder jongeren verder terugdringen. Dat is zo afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Behalve de dubbele boete verbiedt de wet ook kortingen van meer dan 25 procent op alcohol. Dat betekent dus ook geen acties meer als 2 kratten voor de prijs van 1. Webshops moeten ook beter controleren op de leeftijdsgrens van 18 jaar.

Van vrienden of ouders

Onderzoek uit 2019 liet zien dag bijna de helft van de 12 tot en met 16-jarigen wel eens alcohol drinkt. Om precies te zijn ging het om 46,6 procent van deze doelgroep. Die drank krijgen ze meestal van vrienden, ouders of andere familieleden.

Uit de flitspeiling blijkt dat één op de zes Nederlanders wel eens alcohol koopt waarvan ze weten dat het voor een minderjarige is. Bijvoorbeeld voor hun kinderen, vrienden of kennissen. Van de ondervraagden kreeg 46 procent wel eens drank van een volwassenen toen ze zelf minderjarig waren. Van de respondenten tussen de 18 en 25 jaar was dat zelfs meer dan 7 op de 10.

Houd die 200 euro op zak

“Ik hoop van harte dat er ontzettend weinig boetes uitgeschreven gaan worden,” zegt staatssecretaris Paul Blokhuis. “We doen dit niet om de schatkist te spekken, maar voor de gezondheid van jongeren. Alcohol onder de 18 jaar is ongezond, daar is de Gezondheidsraad heel helder over. Maar te veel 18-minners drinken nog.”

In 2019 had bijna de helft van de 12 tot en met 16-jarige scholieren wel eens alcohol op. Eén op de vijf scholieren had in de afgelopen maand gebinged. Dan drinken ze minstens 4 tot 5 glazen alcohol per gelegenheid. “Daarom doen we veel aan voorlichting. We willen jongeren, hun ouders en vrienden ervan bewust maken dat geen alcohol onder de 18 de gezonde keuze is. En als je een gezonde keuze maakt, houd je samen 200 euro op zak.”