Blijf uit de buurt van zeehondenpups op het strand

Foto: PR EHBZ/Zeehondenopvang A Seal

Het puppyseizoen onder de zeehonden is begonnen. Daarom wil Zeehondenopvang A Seal in Stellendam even iedereen waarschuwen.

Het is belangrijk om altijd 30 meter afstand te houden als je een zeehond tegenkomt in het wild. Dat geldt voor zowel volwassen zeehonden als voor puppy’s. Een zeehond raakt namelijk erg gestrest van mensen. Daarom is het belangrijk om de dieren met rust te laten en afstand te houden.

Dit is ook het geval als de zeehond hulp nodig heeft. Misschien is het dier verzwakt of heeft het een net om zich heen. Ook dan kan het dier in paniek raken van mensen en om zich heen bijten. Blijf dus voor je eigen veiligheid én die van de zeehond, goed uit de buurt.

Achterlaten

Ook als je een schattige zeehondenpup tegenkomt is het belangrijk om op afstand te blijven. Een (moeder) zeehond voelt zich niet veilig op het land. Zij zien mensen aan voor gevaar. Het risico bestaat dan dat ze haar pup achterlaat wanneer ze mensen bij haar pup ziet.

Komt er een pup op je af? Loop daar dan voor weg. Door in de buurt van een zeehondenpup te zijn, vergroot je de kans dat een pup alleen eindigt. Want als een zeehond het te gevaarlijk vindt, komen ze niet meer terug. De zeehondenpup kan nog niet op eigen kracht voer zoeken en komt dan dus in de problemen.

Meld het

Heb je het idee dat een zeehond of een pup in de problemen zit? Meld dit dan via 144. Een getrainde zeehondenwachter gaat dan bij de zeehond kijken. Op basis daarvan kan samen met een opvangcentrum worden bepaald wat er nodig is. Zo kan het dier worden opgevangen, maar ze kunnen ook besluiten het even in de gaten te houden. Opvang is namelijk niet altijd nodig.

Een zeehond naar een opvangcentrum brengen moet als laatste redmiddel worden gezien. “Het is natuurlijk het mooiste als de natuur in staat is het zelf op te lossen!” aldus A Seal.