Kabinet wil een helmplicht voor snorfietsers

Foto: Afbeelding van Capri23auto via Pixabay

Het kabinet wil dat snorfietsers en hun passagiers vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm moeten dragen tijdens het rijden.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met dit voorstel. Dat werd gedaan door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Er loopt nog een onderzoek naar het soort helm dat snorfietsers moeten dragen. Mogelijk kunnen ze ook gebruikmaken van de lichtere en ventilerende helm, in plaats van ene bromfietshelm.

Oproep artsen en gemeenten

De plicht komt er na herhaaldelijke oproepen van artsen en gemeenten. Die zien viel snorfietsers gewond raken doordat ze geen helm op hebben tijdens het rijden. Snorfietsen hebben een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Ze zijn dan ook makkelijk te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. Bromfietsen hebben een gele plaat.

In sommige gemeenten geldt al een helmplicht voor snorfietsers op de rijbaan. Dat is het geval in Amsterdam en Utrecht. In Den Haag mogen snorfietsers niet op de rijbaan komen.

Helmplicht

De landelijke helmplicht voor snorfietsers is al lange tijd in de maak. De Tweede Kamer dringt er al sinds begin 2019 op aan. Van Nieuwenhuizen schetste verschillende obstakels. Zo zou een groot aantal verschillende voertuigen ook onder de wet gaan vallen. Denk hierbij aan elektrische voertuigen en bakfietsen. Volgens meerdere partijen ontbrak het Van Nieuwenhuizen aan ‘politieke wil’ om de plicht in te voeren.

Voordat de wet ingaat, moeten zowel de Eerste als de Tweede Kamer nog instemmen met het plan.