De weekmarkt blijft definitief in Middelharnis Centrum

Foto: Peter van Limbeek

Iets meer dan een jaar geleden werd de weekmarkt van Sommelsdijk verplaatst naar Middelharnis. Op die manier konden de marktlieden tijdens de pandemie op een veilige manier hun klanten blijven ontvangen.

Door Sam Fish

Want hoewel de Voorstraat van Sommelsdijk enorm veel karakter heeft, is het er erg smal. Met het coronavirus onder ons, werd dat dus een onveilige situatie. Door het gebrek aan ruimte konden niet alle kramen hun waren uitstallen. Met de verhuizing van de markt naar Middelharnis kwam daar weer verandering in. Daar konden alle kraampjes weer veilig verkopen en dat was precies wat de ondernemers wilden.

Er werd toen gesproken over een tijdelijke oplossing. Echter is nu de kogel door de kerk: De weekmarkt van Sommelsdijk blijft definitief in Middelharnis.

Onveilige situatie

De markt in Sommelsdijk was zo’n 5 jaar geleden al het onderwerp van gesprek binnen de gemeente. In de detailhandelsvisie van 2016 staat dat het verplaatsen van de markt naar Middelharnis erg gewenst is. Er wordt in dat document al geschreven dat de markt, de winkels en de terrassen elkaar goed kunnen aanvullen. Zeker met het oog op de toeristen was dit een erg aantrekkelijke optie.

Maar er was nog een incident dat ervoor zorgde dat de gemeente twijfelde over de positie van de markt in Sommelsdijk. Een paar weken voor de eerste lockdown vorig jaar brak er brand uit in de Kerkstraat. De brand brak uit op dinsdag, wat de ogen van de brandweer opende. Want wat nu als die brand was uitgebroken op woensdag? Dan hadden de Voorstraat en het Marktveld volledig vol gestaan met kramen en hadden de hulpdiensten er niet langs gekund.

Nieuwe locatie

De markt in Sommelsdijk was dus op meerdere fronten niet veilig. Ten eerste konden de hulpdiensten er niet bij als er iets aan de hand zou zijn. En ten tweede kwam daar het coronavirus om de hoek kijken. De markt op de Voorstraat was een krappe gebeurtenis. Om dus de klanten veilig te kunnen helpen, moesten de non-foodkramen wijken. Zij konden daardoor niet hun boterham verdienen en dat vonden de andere ondernemers niet kunnen. De ondernemers op de markt zijn een hecht team en het liefst staan ze allemaal samen op de markt.

En dus moest er een nieuwe locatie komen. In totaal waren er acht locaties die bekeken aan de hand van een aantal eisen. Want er moest genoeg parkeergelegenheid zijn voor zowel de ondernemers als de bezoekers van de markt. Het moest er brandveilig zijn en er moest genoeg ruimte zijn om alle kramen ruimtelijk uit te kunnen stallen. En er was één locatie die voldeed aan alle eisen: de parkeerplaats voor de PLUS in Middelharnis. Binnen zeven weken was daarmee de verhuizing rond.

Een goede plek

De ondernemers waren aan het begin wat terughoudend, want ja, ook voor hen was de Voorstraat dé plek van de markt. Maar al snel merkten ze dat de wisselwerking met andere winkels in het centrum van Middelharnis erg goed verliep. Er kwamen meer klanten de markt op en de ondernemers begonnen meer te verdienen. “Dat is tenslotte waar het om gaat,” zegt Peter van Limbeek, de eigenaar van de notenkraam. “Het is natuurlijk heel leuk om op de markt te staan, maar het is niet zomaar een hobby. Dit is ons werk en hiermee verdienen we onze boterham. Natuurlijk, het is altijd heel gezellig en dat is echt wel belangrijk. Maar die gezelligheid is er in Middelharnis ook. En als we dan allemaal ineens meer klanten kunnen bedienen, dan is dat toch wel erg fijn.”

Maar het zijn niet alleen de marktkooplieden die er profijt van hebben. “Ik hoor ook van de winkeliers om ons heen dat er meer mensen bij hen langs komen,” laat Peter weten. “We vullen elkaar op deze plek echt aan. Zeker nu er ook steeds meer toeristen komen en de terrassen weer open zijn.”

Eén partij was tegen

De marktondernemers hadden al eerder aangegeven bij de gemeente dat ze het liefst in Middelharnis zouden blijven. Er werd op donderdag 3 juni dan ook ingesproken bij de raad. Er was daar één partij die het opnam voor de Voorstraat in Sommelsdijk. Daaropvolgend was er dus ook één wethouder die tegenstemde tegen het voorstel om de markt in Middelharnis te laten blijven. Dat was wethouder Berend Jan Bruggeman van de VKGO.

Het argument was vooral dat in het coalitieakkoord stond dat de markt in Sommelsdijk zou blijven. Daar wordt nu dus niet aan voldaan. “We begrijpen het sentiment,” zegt Peter. “Het ís ook jammer dat veel voorzieningen Sommelsdijk verlaten. Maar uiteindelijk gaat het erom dat we een veilige markt neer kunnen zetten. Dat kon niet meer op de oude locatie.”

Besluit van de gemeente

Hoewel de marktkooplieden wel inspraak hadden, was het uiteindelijk echt het besluit van de gemeente. “Als de gemeente had gezegd dat we terug moesten naar Sommelsdijk, dan hadden we dat gedaan. Maar ik kan je ook vertellen dat niet alle ondernemers dat financieel hadden overleefd,” zegt Peter. “Je kunt dus wel stellen dat we blij zijn met het besluit. Wij allemaal.”

Een veiligere locatie

De ondernemers zijn niet alleen blij met de locatie om de grotere aanloop van mensen. “Het voelt zoveel veiliger dan de Voorstraat,” vindt Peter. “De Voorstraat was gezellig, maar erg krap. De kramen stonden dicht op elkaar en het stond er al snel vol met mensen. De ruimte die we nu hebben is gigantisch. Het zijn vijf grote parkeervakken met elk twee opritten. De kramen staan op de parkeerplekken zelf waardoor er veel ruimte overblijft voor publiek. De hulpdiensten kunnen dus heel makkelijk op de juiste plek komen als het nodig zou zijn. Dat geeft een heel veilig gevoel. Dus ook als we straks die anderhalve meter los mogen laten, houden we de markt lekker ruim.”

Feestelijke opening

Dat de markt inmiddels al een jaar in Middelharnis te vinden is, is geen reden om dit nieuws zomaar voorbij te laten gaan. Zodra het weer kan willen de marktkooplieden hun ‘nieuwe’ locatie dan ook feestelijk openen. “We willen er iets moois van maken en dat gaan we doen met al onze klanten,” aldus Peter.