Na de Flakkeese Streekrun nu ook de GO Garreltocht!

Foto: Sam Fish

Deze zomer kun je al fietsend het eiland verkennen met de GO Garreltocht. Een fietstocht met zes verschillende routes verspreid over het eiland. Pas alleen wel op voor zadelpijn.

Door Sam Fish

De naam doet misschien wat vragen opkomen. “Een garrel is een slag in je wiel,” verduidelijkt Bertrand van den Boogert van het Streekmuseum. “Dat is natuurlijk niet handig voor zo’n tocht, maar we vonden het een leuke naam. Het is een lekker Flakkees woord en het allitereert wel lekker. Maar als je een garrel in je wiel hebt, kun je dat beter eerst laten repareren voordat je meedoet.”

De GO Garreltocht

Het idee kwam na het succes van de eerste Flakkeese Streekrun in Middelharnis. Inmiddels is daar ook al de tweede editie van aangekondigd, namelijk de Goereese Streekrun in Goedereede. Maar beide evenementen zijn voor wandelaars en hardlopers. Maar er zijn ook genoeg fietsers op het eiland te vinden. En speciaal voor hen is daar nu de GO Garreltocht.

Deze toch bestaat uit zes routes variërend van 30 tot 110 kilometer. “Een rondje oost, een rondje west, een rondje midden en het volledige eiland,” vertelt Betrand. “En dan nog wat daar tussenin qua afstand. Alle routes komen langs veel culturele bezienswaardigheden. Het oog wil immers ook wat.”

Samenwerking

Voor dit evenement heeft het Streekmuseum wederom de samenwerking opgezocht. “We kunnen én willen dit niet alleen doen. Samen is het altijd leuker en komen er veel meer leuke en goede ideeën voorbij,” vindt Bertrand. “We hebben net als bij de Streekrun samengewerkt met GO Sports 2020 en natuurlijk is Adviesgroep De Vogel met fitr ook hier de hoofdsponsor.”

Maar anders dan bij de Streekrun zijn er hier nog meer partijen aangesloten. “Solaes is aangehaakt, net als Goed voor Goed, reclamebureau Dink en Peter Vroegindeweij. En daarnaast krijgen we ook nog subsidie vanuit de gemeente om dit culturele en sportieve evenement mogelijk te maken.”

De gemeente was vooral enthousiast over de GO Garreltocht omdat het binnen de geldende maatregelen georganiseerd kan worden. Ze zijn dan ook heel blij dat er een team is die dat op zich heeft genomen. Het is volgens de gemeente waardevol dat een activiteit in deze vorm plaats kan vinden. Die waardering wordt geuit middels een bijdrage om de haalbaarheid te garanderen.

Sportief en cultureel

De GO Garreltocht is allereerst natuurlijk een sportief evenement. Door de fietsen blijf je lekker fit en kom je weer in beweging. Dat hebben we allemaal wel gemist het afgelopen jaar. Maar het is niet alleen sportief. Zoals gezegd komen de routes langs diverse culturele bezienswaardigheden. Het is dus ook een stukje cultuur snuiven.

“Als Streekmuseum vertellen we graag de verhalen van het eiland,” legt Bertrand uit. “Dat doen we natuurlijk in het museum, maar je kunt nu ook naar de verhalen toe. Doordat je onderweg diverse bijzondere locaties tegenkomt, ben je dus echt op de plek waar het vroeger gebeurde. De verhalen over die locaties krijgen de deelnemers vooraf op de mail. Zo weten ze dus precies wat er op welke plek ooit heeft gespeeld en wat het verhaal is achter een bepaalde locatie of kunstwerk.”

Doe je mee?

Is dit echt een evenement voor jou en wil je graag meedoen? Geen enkel probleem! Inschrijven gaat heel makkelijk via de webshop van het Streekmuseum. Deelname kost € 14,95 per persoon en je krijgt dan voor de tocht een goodiebox thuis geleverd ter waarde van 20 euro. In de box zit een heerlijk biertje van Solaes om na de tocht de dorst te lessen. Er zit een pakje kruukplaetjes in als krachtvoer voor onderweg. En natuurlijk krijg je een limited edition t-shirt van de tocht. De routes die gefietst kunnen worden krijg je na inschrijving via de mail toegestuurd. En wees gerust, je hoeft vooraf nog geen keuze te maken tussen de routes. Als je wilt kun je ze zelfs allemaal afleggen!

Fiets je mee? Wacht dan niet te lang met inschrijven. De Flakkeese Streekrun was binnen drie dagen uitverkocht. En ook hier geldt: op is écht op, er zijn namelijk 500 goodieboxen klaargemaakt. Aanmelden kan vanaf nu via www.streekmuseum.nl/winkel en kijk daar onder het kopje ‘inschrijven’.