Zeldzame voshaai dood gevonden op strand Ouddorp

Foto: Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree

Een bijzondere vondst op het strand van Ouddorp afgelopen weekend. Op zondag 16 mei werd daar een voshaai gevonden.

De melding kwam via de Ouddorpse Reddingsbrigade terecht bij Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree. Zij gingen direct ter plekken om het diertje te bergen. De Ouddorpse Reddingsbrigade bleef erbij om te zorgen dat alles veilig gedaan kon worden.

De haai werd gevonden schuin tegenover strandtent Bula in Ouddorp.

Babyhaai

Het hulpteam heeft het beestje niet alleen geborgen, ze hebben natuurlijk ook wat informatie gevonden. Met 1.71 meter lang en 10 kilo zwaar bleek het te gaan om een babyhaai. De voskaai kan namelijk wel 7,6 meter lang worden. Deze weegt dan 240 kilo. Het is dus maar een geluk voor het team dat het geen volwassen haai was die ze moesten bergen.

Bijna de helft van de lengte van het dier bestaat uit het verlengstuk van de bovenste staartvin. Die gebruiken ze om scholen vis bijeen te jagen.

Rode lijst

De populatie van de voshaai is tussen 1986 en 2000 naar schatting 63 tot 80 procent achteruit gegaan. Dat komt onder meer door sterfte als bijvangst bij de beroepsvisserij op zwaardvis en tonijn. Daardoor staat de voshaai op de internationale rode lijst als kwetsbare soort.

De voshaai staat echter niet op de Nederlandse rode lijst met bedreigde haaisoorten. De voshaai is namelijk geen uitgesproken bewoner van ondiepe kustwateren. Het is dus zeer zeldzaam om deze haai hier tegen te komen.