Melissant verslaat klasse hoger spelend NOAD’67

Door Ron van Neck

Op een goed bespeelbaar hoofdveld in het Zeeuwse St.Philipsland heeft Melissant de eerste wedstrijd, na het trainingskamp in Spanje, met 2-4 gewonnen. Deze winst werd vooral behaald in een prima tweede helft, waarin de thuisploeg niet veel meer in te brengen had tegen het goed combinerend Melissant.

In de eerste helft lag het initiatief vooral bij de groengelen, alhoewel Melissant met regelmaat aanvallend gevaarlijk werd. De oranjehemden hadden in de omschakeling veel moeite met de bijzondere speelwijze van de thuisploeg. Tel daarbij op een onwennig acterende defensie en het schetst geen verbazing, dat NOAD al in de 2e minuut op een 1-0 voorsprong kwam uit een snelle counter, waarbij een weggeroeide bal van de keeper bij de nr.10 belandde, die de bal langs Arnold Menheere en Roy Hobbel schoot.

Melissant reageerde direct en via Frits Melissant, Leon Mijnders en Alex Krouwel kreeg het binnen 8 minuten 3 grote mogelijkheden op de gelijkmaker. Die gelijkmaker kwam er wel, want in de 22e minuut hield Alex Krouwel de bal aan de rechterkant van het veld binnen, waarna hij een voorzet op Jacob van der Spaan losliet, welke de bal bij de 2e paal ongehinderd mocht binnenkoppen, 1-1.

Een minuut later werd het bijna 2-1 na defensief getreuzel, maar de nr.8 schoot de bal skyhigh over i.p.v. achter keeper Hobbel. Weer 5 minuten later werd het toch 2-1 voor NOAD, toen de nr.4 een voorzet vanaf links ongehinderd rond de 5meter mocht binnenkoppen.

De laatste 5 minuten voor rust ging Melissant weer fanatiek op zoek naar de 2-2; eerst kopte de nr.2 een voorzet achterover net naast zijn eigen doel en werd een schot van aanvoerder Tim Vreeker gekeerd door de keeper. Toch was het Leon Mijnders, die in de 41e minuut een mooie strakke voorzet van Jakob Struijk diagonaal in de verre hoek kopte, 2-2. Deze stand was ook de ruststand.

In de rust werd er nagesproken over de goede aanvallende daden en de iets minder goede defensieve acties. Afgesproken werd om iets scherper te gaan dekken en meer durf naar voren te tonen. Dat zou uiteindelijk leiden tot een redelijk oppermachtig Melissant in de 2e helft.

Al na 6 minuten na de spelhervatting schoot Jacob van der Spaan een directe vrije trap, van zo’n kleine 20 meter, stijf in de linkerkruising, 2-3 (51”). Bijna direct na deze goal zorgde invaller Maurice Pieterse met een scherpe voorzet van links dat Stefan Breederveld de kans voor de goal kreeg. Helaas wist deze niet af te drukken, maar schoot hij de bal over de lat.

Weer 2 minuten later (55”) redde Tim Vreeker met een ultieme sliding, waarmee hij een inzet van de nr.8 blokte. Ook Melissant bleef gevaarlijk doorkomen; o.a. rechtsback Jakob Struijk wist over de rechterflank op te stomen en zijn voorzet belandde buiten het bereik van de keeper op de verre kruising (60”).

Iets meer dan een kwartier voor tijd was het uiteindelijk invaller Arjan Struijk, die de 2-4 wist binnen te schieten. Hoewel het schot nog half geblokt werd, verdween de bal toch over de doellijn (72”).
Dezelfde Arjan Struijk werd 2 minuten later prima vrijgespeeld door linkerspits Maurice Pieterse, waarop hij de bal met links aannam en direct met rechts inschoot. Jammer genoeg werd de bal nog voldoende geblokt door de keeper.

Zo bleef de stand 2-4, waarmee Melissant de eerste winst na de winterstop binnen heeft. Komende zaterdag zal de winstreeks voortgezet moeten gaan worden bij de koploper, Rockanje, die thuis op een 2-2 gelijkspel gehouden werd.

Opstelling Melissant: Hobbel—J.Struijk—Menheere—Dijkgraaf(A.Struijk)—E.Versaevel(Vroegindeweij)—Mijnders(Pieterse)—Vreeker ©–A.Both—Melissant—Krouwel(Breederveld)—Van der Spaan.