Sanne en Jette in actie tegen hersentumoren

Foto: Sam Fish

Sanne en Jette zijn 10 jaar en kennen elkaar al sinds de kleuterklas. Als beste vriendinnen doen ze werkelijk alles samen. Het is dan ook geen verrassing dat de meiden zich ook samen inzetten voor het goede doel.

Door Sam Fish

Vorige week begonnen ze met het doen van klusjes en ophalen van geld. Jannelies Roon, de moeder van Sanne, plaatste op Facebook een filmpje waarin de meiden hun actie uitleggen en toen ging het echt los. “We doen eigenlijk van alles. De klusjes die je zelf niet wil doen,” vertelt Jette en Sanne vult haar direct aan. “Vegen, schoonmaken, de auto wassen, afwassen, honden uitlaten en knutselen met kinderen in de buurt.”

Als Sanne’s moeder daar ‘het konijnenhok schoonmaken’ aan toevoegt, blijft het net iets te lang stil. Dat was dus een klusje waar ze liever niet mee aan de slag zouden gaan.

Acties

De meiden gaan soms langs de deuren om de flessen op te halen, maar soms ook op afspraak. “De klusjes doen we ook op afspraak,” zegt Jette. “We doen dat wel alleen in Sommelsdijk en Middelharnis, aangezien we op de fiets moeten. Maar we gaan binnenkort naar de opa en oma van Sanne. Zij wonen in Stellendam en dan mogen we plantjes gaan potten. Daar heb ik wel zin in.”

De klusjes die de meiden doen gaan wel op afspraak. Die afspraak kun je maken via Jannelies op Facebook of stuur een e-mail naar [email protected]. De meiden komen dan bij je langs om het klusje te klaren. “We nemen wel contant geld aan, maar het handigste is de online collectebus die we hebben opgezet,” laat Sanne weten.

Stichting Stop Hersentumoren

Het geld dat de meiden ophalen met de klusjes en de lege flessen gaat naar de Stichting Stop Hersentumoren. Een doel dat vooral voor Jette heel dichtbij komt. Haar moeder, Bettine, heeft zelf een hersentumor die niet meer te behandelen is. Onlangs haalde zij de krant nog toen haar collega’s massaal met de auto een hart onder de riem kwamen steken.

“We doen het dus vooral omdat Jette’s moeder ziek is, maar we doen het voor alle mensen die ziek zijn. Met de klusjes helpen we de mensen thuis, maar ook de mensen die onderzoek doen,” zegt Sanne.

Tussenstand

De meiden zijn dus al een paar dagen bezig met het ophalen van geld voor de stichting. Hun originele doel was 100 euro en dat vonden ze al heel wat. “We hadden geen idee wat we konden verwachten,” zeggen ze met een grote lach. “Het is ineens wel heel hard gegaan en dat is super leuk!” Op donderdag 18 maart hebben ze hun doel bijgesteld naar 2000 euro, op die dag stond de teller echter al op 1300 euro. Inmiddels is dat alweer opgelopen naar zo’n 3000 euro.