VVD ook op Goeree-Overflakkee de grootste partij

Archieffoto verkiezingsbord Middelharnis
Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn voorbij. De stemmen zijn binnen en op het eiland zijn ze ook al geteld. Om 2.19 uur waren de stembureaus hier klaar met tellen.

Door Sam Fish 

Uit informatie van RTL Nieuws blijkt dat ook op Goeree-Overflakkee de VVD de grootste partij was met 21 procent van alle stemmen. Dat is meer dan wat ze in 2017 kregen, toen was het 19.2 procent van de stemmen. Volgens de exitpoll van gisteravond was de SGP gelijk gebleven in het aantal zetels, op het eiland hebben ze echter wel minder stemmen verzameld. Hier gaan ze van 17,6 procent van de stemmen in 2017 naar 16 procent dit jaar.

D66 is landelijk de grote winnaar met de meeste nieuwe zetels erbij. Ook op het eiland hebben ze stemmen gewonnen. Bijna een symbolisch getal, maar bijna 6,6 procent van de stemmers ging voor D66. Vier jaar geleden was dat nog 5,2 procent van de stemmers. De volledige verdeling van de stemmen is te vinden in de afbeelding onderaan dit bericht.

Opkomst 

De landelijke opkomst stond gisteravond op zo’n 81 procent. Hier op Goeree-Overflakkee bracht 82,6 procent van de stemgerechtigden een stem uit via de stembureaus of per briefstem. Bij de vorige Twerde Kamerverkiezingen was dat nog 84,5 procent van de 18-plussers op het eiland. Wat de precieze reden is voor de daling, is niet bekend. Wel publiceerde de NOS gisteravond al een mooi lijstje met redenen waarom mensen niet zijn gaan stemmen. Die vindt je in het artikel over de exitpoll. In totaal hebben 33.088 inwoners van Goeree-Overflakkee hun stem laten horen.

Definitieve uitslag

Een definitieve uitslag is nog niet bekend. Vanmorgen om 8.48 uur was 88,3 procent van de stemmen geteld. De definitieve uitslag komt dus later vanochtend binnen.

stemmen Goeree-Overflakkee