Rode stempotloodjes online te koop aangeboden

Foto: Nieuws.nl

We mochten gisteren allemaal naar de stembussen om te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit jaar niet met een rood potlood aan een ketting, maar een eigen rode potloodje!

Vele stembureaus gaven de potloden mee naar huis met de stemmers, anderen moesten hem terug inleveren. En dat zorgt ervoor dat er op internet een aantal te koop zijn aangeboden. En echt niet allemaal voor een prikkie. De duurste staat namelijk te koop voor niet minder dan 25.000 euro!

Marktplaats 

Op Marktplaats worden meerdere rode stempotloden aangeboden. De reden daarvoor is dat het voor het eerst zo is dat mensen het potlood mochten meenemen na het stemmen. Dat maakt het rode potlood een collectors item voor velen. Zo is er iemand in Leidschendam die dat zo ziet en die heeft zijn stempotlood aangeboden voor 25.000 euro.

Waarschijnlijk is dit potlood een van de eerste die is meegenomen. Op zijn potlood staat namelijk ‘Stempotlood 2021 Rood’. Daarbij heeft hij de beschrijving toegevoegd ‘unicum, 1x gebruikt’ en werd het potlood op maandag al aangeboden op de verkoopsite. Dat kan doordat er op maandag en dinsdag ook al stembussen open waren. In principe was dat voor mensen in een risicogroep, echter werd er niemand weggestuurd bij de stembussen op die dagen.

Verzamelaar 

Behalve die van maandag staan er al meer potloden online te koop. Zo zegt iemand in Groningen dat zijn potlood “zeker niet mag ontbreken in de collectie van een echte potloodverzamelaar!”. Hoewel de meneer uit Leidschendam er 25.000 euro voor vraagt, verschillen de prijzen voor de potloden enorm. De ‘limited edition potloden’ en ‘vintage stempotloden’ zijn voor de een nu eenmaal meer waard dan voor de ander. Zo kan op potloden worden geboden tegen elk aannemelijk bod. De prijzen variëren van 2 tot 100 euro.

Verkopen of houden

Het is natuurlijk een unicum dat stemmers de potloden mee mochten nemen na het uitbrengen van de stem. En dus is het logisch dat de potloden online te koop worden aangeboden. Anderen vinden het zo bijzonder dat ze hem liever zelf houden. Hoe sta jij erin? Verkopen of houden? Je kunt immers ook denken ‘een rood potlood koop je in bijna elke winkel’.

Exitpolls

Tot 21.00 uur kon er gestemd worden vanavond. De stembussen zijn dus nét dicht. Dat betekent dat er vanaf nu geteld gaat worden. De eerste exitpolls komen daarmee al snel binnen. Een exitpoll is een soort schaduwverkiezing waarbij kiezers binnen bepaalde stembureaus nog een keer kunnen stemmen, maar dan in een andere stembus. De exitpolls zijn dit jaar wel minder betrouwbaar, dat komt doordat de briefstemmers niet dubbel kunnen stemmen. Deze schaduwstemming wordt gehouden door marktonderzoeksbureau Ipsos.

De definitieve uitkomst van de verkiezingen komen pas morgenochtend, donderdag 18 maart binnen.