Attentie, we gaan deze week naar de stembussen!

Archieffoto verkiezingsbord Middelharnis
Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Een nieuwe week is aangebroken en wel de week van de Tweede Kamerverkiezingen. Woensdag is de grote stemdag, maar vandaag en morgen kan het ook al!

Door Sam Fish

We hoeven niet meer te vertellen dat het rare tijden zijn door het coronavirus. Maatregelen hier, onmogelijkheden daar. Maar de verkiezingen gaan gelukkig gewoon door. Nederland is nu eenmaal een democratie en verkiezingen zijn daarom erg belangrijk. We kunnen dit jaar dus gewoon, zoals gepland, naar de stembussen.

Drie dagen stemmen

Het grote stemmen gebeurt zoals gezegd op woensdag 17 maart. Maar niet iedereen ziet het zitten om in deze tijden gezellig in de rij te staan bij de stembureaus. Daarom is voor de risicogroepen een beperkt aantal stemlokalen ook al eerder open. Daar kan op maandag 15 en dinsdag 16 maart ook al gestemd worden.

Volgens de Kiesraad worden mensen die eerder komen stemmen niet weggestuurd. Echter zijn deze twee extra dagen in het leven geroepen om de kwetsbare groepen veilig te kunnen laten stemmen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken riep al eerder op dat maandag en dinsdag alleen kwetsbaren naar de stemlokalen moeten komen. Vanwege corona konden kiesgerechtigde 70-plussers ook per post stemmen. Dit zijn ruim 2,4 miljoen inwoners. Niet elk stembureau opent al twee dagen eerder. Onderstaande locaties zijn vanaf vandaag al open om te gaan stemmen.

  • Dorpstienden in Ouddorp
  • De Schakel in Dirksland
  • De Staver in Sommelsdijk
  • De Grutterswei in Oude-Tonge

In deze PDF vind je een overzicht van alle stembureaus op het eiland: Overzicht stembureaus Goeree-Overflakkee.

Zelfstandig stemmen 

Dan kun je in stemmen met hulp van een mal en audio-ondersteuning met een gesproken kandidatenlijst. De stemmal is speciaal ontwikkeld voor het stembiljet. De soundbox met koptelefoon vertelt je welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Daarbij krijg je ook het nummer van de gewenste partij en kandidaat te horen. Op de mal zelf zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. Zo vind je dus de juiste kandidaat door onder de partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kun je daarna het gewenste vakje rood kleuren.

Dit is echter niet beschikbaar binnen elk stembureau en ook niet elke dag. Je kunt hiervoor terecht op de volgende locaties:

  • Maandag 15 maart tussen 7.30 en 21.00 uur in de Dorpstienden in Ouddorp
  • Dinsdag 16 maart tussen 7.30 en 21.00 uur in de Grutterswei in Oude-Tonge
  • Woensdag 17 maart tussen 7.30 en 21.00 uur in het Wijkcentrum in Middelharnis

Het eiland in de kamer

Wist je trouwens dat ook twee echte Flakkeeënaren meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen? Ja wel, je kunt er met je stem misschien wel voor zorgen dat het eiland écht vertegenwoordigd wordt in de Tweede Kamer. De twee eilandelijke kandidaten zijn Daniël Huising van het CDA en Mirjam Nelisse van de VVD. Heeft één van deze partijen jouw voorkeur bij het stemmen? Overweeg dan om je stem op één van hen uit te brengen. Hoe leuk zou het zijn als er een Flakkeeënaar in de Tweede Kamer terecht zou komen?

Elke stem telt! 

Deze week kan iedereen vanaf 18 jaar stemmen. Dat is dé kans om mee te beslissen wie de nieuwe Tweede Kamerleden worden. Echt belangrijk, want de Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten, controleert de regering en kan voorstellen van de regering goedkeuren of afkeuren. Als je stemt heb jij invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. En dus op hoe alles de komende jaren in Nederland geregeld wordt. Meer informatie over de verkiezingen vind je op www.elkestemtelt.nl. Stemmen is geen plicht, maar een recht. Maak er gebruik van, want #elkestemtelt!