Pas op voor muizen in huis door de kou!

Foto: Afbeelding van suju via Pixabay

De sneeuw is met de regen van vandaag een eind weg. En ook de temperatuur is al aardig gestegen. Maar dat verandert voorlopig niets aan de muizenplaag.

De ijzige kou en de sneeuwval heeft in de provincie Zuid-Holland namelijk een muizenplaag veroorzaakt. Dat blijkt uit cijfers van ongediertebestrijdingsplatform Beestjes Kwijt. “We krijgen sinds het begin van de maand fors meer aanvragen voor muizenbestrijding,” zegt Koen Bloks. Hij is de data-analist van het platform. “De nood is hoog, vooral in Zuid-Holland.”

Vooral in Zuid-Holland

Ook Google merkte een piek van muizen in Nederland. Op 7 februari begon de hevige sneeuwval in Nederland. En tegelijkertijd werd er vaak gezocht met de term ‘muizen in huis, wat te doen?’. Vorig jaar lag die zoekpiek vooral in Noord-Holland. “Dit jaar is dat verschoven naar Zuid-Holland en dan vooral in en rond Rotterdam,” zegt Bloks.

Het blijft niet bij één

Bij het zien van een muis in huis is het niet raar dat je schrikt. Maar het platform laat weten dat het vaak niet bij één muis blijft. “Als je één muisje ziet, is er vaak een hele familie in huis,” zegt Marco Hunen van plaagdierenbestrijdingsbedrijf Pestis Imperium. “Veel mensen proberen eerst zelf de muizen te bestrijden, maar dat is vaak niet te doen. Een muizenplaag is niet zomaar tegen te houden.”

Het bedrijf verwacht in maart een grote golf in het aantal verzoeken tot muizenbestrijding. “Dan zijn de beestjes ontdekt of hebben de mensen de hoop opgegeven het zelf op te kunnen lossen.”

Muizen zoeken de warmte op

Muizen komen graag naar binnen als het buiten koud is. En als daar in de directe omgeving genoeg voedsel te vinden is, dan blijven die beestjes ook wel even zitten. “Veel mensen denken dat hun huis potdicht is. Dat muizen dus niet zomaar binnen kunnen komen. Dat is een grote vergissing,” zegt Van Hunen. “Muizen hebben een flexibel skelet. Een ingang van 4 tot 5 millimeter is vaak al genoeg om binnen te komen.

Zelf bestrijden zonder resultaat

Heb jij last van een muizenplaag, maar lukt het bestrijden niet? Dan komt dat omdat voor elke soort muis een andere aanpak nodig is. Je moet dus weten wat je doet als je een muizenplaag wilt aanpakken. Het is dus verstandig om een professional in te huren voor dit klusje.