Zwemscholen vrezen voor zwemveiligheid deze zomer

Foto: Image by tookapic from Pixabay

Zo’n 300 zwemscholen vrezen voor de zwemveiligheid de aankomende zomer. Ze zijn bang dat veel jonge kinderen zullen verdrinken door de sluiting van de zwembaden.

Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn de zwembaden al een aardige tijd dicht. En in de vakanties gaan de zwemlessen ook niet door. Dat zorgt voor een behoorlijke achterstand voor veel kinderen. Veel kinderen tussen de 3 en 6 jaar missen dus hun eerste belangrijke zwemlessen voor de zomerperiode.

Verdrinkingsdoden

In 2019 verdronken 102 personen in Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer dan de helft van hen was ouder dan 60 jaar. “Het lage aantal jonge verdrinkingsdoden is iets op trots op te zijn,” zegt een woordvoerder van zweminstituut Envoz. “Maar we zijn wel bang dat dat zal oplopen deze zomer. Zonder ervaring in het water, weten kinderen niet hoe dodelijk het kan zijn.”

Vertraging

Sinds de eerste lockdown vorig jaar, hebben zwemscholen ongeveer 18 weken geen les kunnen geven. Die vertraging komt bovenop de wachttijd die zwembaden normaal gesproken al hebben. “Bovendien kost het tijd voor kinderen om weer op niveau te komen. Zeker als ze in een eerder stadium al bijna hun diploma hadden behaald,” zegt NSWZ. Dat is de Nederlandse Stichting voor Water- en Zwemveiligheid. “Gemiddeld genomen is de wachttijd voor onze scholen gegroeid naar een jaar tot anderhalf jaar.” Ook andere koepelorganisaties zagen hun gemiddelde wachttijd groeien naar minimaal een jaar.

Het probleem van opgelopen wachttijden geldt volgens hen daarom ook voor de zomer van 2022. “Het kan gebeuren dat je kind pas richting de zomer van volgend jaar in aanmerking komt voor zwemles,” zegt ZwemOnderwijs Nederland. “Wil willen ouders daarom nadrukkelijk waarschuwen: laat je kind niet alleen bij water.”