De ‘coronawandelaar’ schaadt de natuurgebieden

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

We zitten allemaal thuis door de maatregelen rondom het coronavirus. Maar soms moet je gewoon even naar buiten en dus gaan steeds meer mensen de natuur in.

Stichting Duinbehoud luidt nu de noodklok. De schade aan de duinen is het afgelopen jaar namelijk sterk gestegen door wandelaars, zeggen ze. Met het broedseizoen in aantocht, roep Duinbehoud-directeur Marc Janssen de wandelaars op om op de paden te blijven.

Handhaving

Het aantal bezoekers aan natuurgebieden is de laatste tijd zo enorm gestegen, dat beheerders vaak niet kunnen handhaven. Ze merken dat de dieren worden verstoord, vooral doordat wandelaars steeds vaker van de paden afwijken. “We zijn bezorgd over het broedseizoen dat in maart begint,” zegt Janssen. “Vogels zoeken begin maart een broekplek. Als die wordt verstoord, dan kom het niet goed met het leggen van de eieren en het broeden.”

Geen kwade wil

Janssen benadrukt echter wel dat er geen sprake is van kwade wil. “Het is vooral een nieuwe groep duinbezoekers die niet vertrouwd is met de regels,” egt hij. “Zodra je mensen uitlegt wat er speelt, blijven ze op de paden. Dan is er niets aan de hand. Het padennetwerk in de natuurgebieden kan het bezoekersaantal goed aan.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over het veilig rondlopen in natuurgebieden? Kijk dan op de website van de stichting.