Hoe blijf je gefocust tijdens het thuiswerken?

Foto: Afbeelding van Jan Vašek via Pixabay

Voorlopig werken we allemaal nog wel even thuis. De lockdown duurt nog tot zeker 9 februari, maar ook daarna blijft thuiswerken voorlopig de norm.

Voor veel mensen is dit een enorme uitdaging. Thuis is veel afleiding zoals een tv, radio, krant, boeken. Maar natuurlijk voor veel mensen ook kinderen. Zij willen aandacht en hulp bij het schoolwerk. Dan is de focus op het werk soms ver te zoeken. Zeker als je thuiswerken niet gewend bent.

We hebben daarom wat tips op een rijtje gezet om je te helpen focussen op het thuiswerken.

Uitstelgedrag

Er wordt vaak geroepen dat er niet genoeg uren in een dag zitten. Maar is dat ook zo? Ligt dit echt aan het aantal uren in de dag, of aan het feit dat we zo snel afgeleid zijn? Er is steeds meer afleiding en de grootste afleiding is en blijft de mobiele telefoon.

Daarnaast zijn we door het thuiswerken ook sneller geneigd om ‘even’ een klusje in het huishouden te doen. Iets opruimen, de was doen, boodschappen halen, dat soort dingen. Daar is niets mis mee, tenzij je het gaat doen als uitstelgedrag. Geen zin in dat ene klusje van je werk? Dan maar even een klusje in huis. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Prioriteiten

Een belangrijke tip om gefocust te blijven is prioriteiten stellen. Tijdens een kantoordag komt er een hoop op je af. Ad hoc zaken, belletjes, een vraag van een kind over school, een mailtje. Wat helpt is om prioriteiten te stellen. Wat is echt belangrijk en moet vandaag gedaan worden? Wat kan iets later en wat is niet belangrijk?

Dit kun je heel makkelijk doen. Leg een schrijfblok naast je en verdeel je taken over drie kolommen of bladzijden. De drie categorieën die je moet hebben moeten aangeven hoe belangrijk iets is. Bijvoorbeeld door te nummeren. Of ‘dringend’, ‘minder dringend’ en ‘kan later’. Of ‘nu’, ‘straks’, ‘wanneer het uitkomt’. Het is maar net welke naam je het wilt geven. Maar op die manier kun je je lijstjes af gaan werken. Heb je iets af? Streep het weg, dat geeft een goed gevoel omdat je daadwerkelijk kunt zien wat je allemaal gedaan hebt.

Houding

Tijdens het werk is het overigens ook belangrijk om op je houding te letten. We gaan vaak krom zitten achter een laptop, of spannen onze schouders aan. Het kan zelfs zijn dat je zit te knijpen met je ogen of je ademhaling enorm versnelt. Neem daarom tussen twee taken even de tijd voor jezelf. Dit kan heel makkelijk door op te staan en heel even rond te lopen. Ga bijvoorbeeld een glas water halen in de keuken of zet een kopje koffie.

Op die manier ben je even uit je werkhouding en let je weer op je lichaam. Je let weer even op jezelf en dat is belangrijk. Overigens is een frisse neus ook erg belangrijk! Ga dus ook zeker tussendoor buiten een rondje wandelen. De frisse lucht en beweging zullen je goed doen en je zal merken dat je weer vol goede moed aan de slag kunt.

De mobiele telefoon

Veel mensen hebben een telefoon nodig voor hun werkzaamheden. Dat is geen enkel probleem. Maar gebruik hem echt alleen voor je werk op dat moment. De telefoon is zo’n enorme afleiding voor veel mensen. Even dat berichtje checken, of snel even op Facebook kijken. En je bent meteen helemaal uit je workflow. Voor je het weet ben je een half uur verder en kom je inderdaad tijd te kort.