Kabinet Rutte III is officieel gevallen

Foto: Image by Frank Magdelyns from Pixabay

Op vrijdagochtend 15 januari is de knoop doorgehakt. Kabinet Rutte III is officieel gevallen, dat werd zojuist bekend gemaakt.

Door Sam Fish

Het gehele kabinet treedt af vanwege de toeslagenaffaire. Het is een kwestie die al jaren speelt en waarbij duizenden ouders financieel zwaar gedupeerd zijn. Zij werden door de Belastingdienst onterecht beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. Het kabinet treedt af om aan te geven dat de misstanden serieus worden genomen. Premier Rutte heeft het ontslag ook al officieel ingediend bij de koning.

Het aftreden maakt het kabinet demissionair, maar het heeft weinig gevolgen voor het beleid. Op 17 maart zijn er verkiezingen waardoor het kabinet sowieso demissionair zou zijn. Een demissionair kabinet kan hetzelfde als een missionair kabinet. Alleen werkt een missionair kabinet nauwer samen.

Coronavirus 

Rondom het coronavirus zal er voorlopig niets veranderen in de maatregelen. De kabinetspartijen blijven voorlopig samenwerken om het virus te bestrijden. Er werd de afgelopen dagen in het kabinet gesproken over een eventuele avondklok. Daar was geen meerderheid voor in het kabinet. Maar nu het kabinet is gevallen, kan daar wel opnieuw over gesproken worden. Het kan ook zo zijn dat de veiligheidsregio’s een besluit gaan nemen over een avondklok.

Verkiezingen

Op 17 maart staan de Tweede Kamer verkiezingen gepland. Echter kan het zo zijn dat de verkiezingen eerder plaatsvinden doordat het kabinet nu is gevallen. Er komt later vandaag een persconferentie op het binnenhof over het vallen van het kabinet. Misschien dat er dan meer duidelijk wordt.

Minister Wiebes heeft aangekondigd dat hij niet meer terug komt. Nog voor de verkiezingen zal dus een nieuwe minister van Economische Zaken benoemd moeten worden. Cora van Nieuwenhuizen neemt de functie voorlopig waar.

Persconferentie 

In een zaal binnen het ministerie van algemene zaken geeft premier Rutte een persconferentie over de val van het kabinet. Hij laat daar weten dat er een nieuw systeem moet komen voor de kindertoeslag. Daarin moet er sneller worden gehandeld indien dat nodig is. “We zullen blijven werken aan snelle compensatie en aan verbeteringen die nodig zijn voor de toekomst. Met dit besluit willen we recht doen aan al die ouders aan wie ongekend onrecht is gedaan,” sluit Rutte het af.

Hij benadrukt dat de verkiezingen gepland staan voor medio maart. En hij belooft dat het kabinet hard blijft werken in de strijd tegen het coronavirus.