Schuldeisers mogen beslag leggen op de zorgbonus

Foto: Afbeelding van romanakr via Pixabay

Zorgmedewerkers kregen eerder dit jaar een 1000 euro zorgbonus beloofd. Die is uitgekeerd, maar instanties mogen er beslag op leggen.

Door Hedwig Heeren

Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Noord-Holland besloten in een kortgeding. Wel is het volgens de rechter goed mogelijk dat een schuldeiser af zal zien van de beslaglegging. Dit ‘uit respect en waardering voor de zorg in deze moeilijke tijd’.

Subsidieregeling

De bonus komt voort uit een subsidieregeling van de Rijksoverheid. Zo konden zorgmedewerkers via hun werkgever in aanmerking komen voor de 1000 euro bonus. Wanneer loonbeslag is gelegd op het inkomen van die zorgmedewerker is de vraag of dit eenmalige extraatje hier ook onder valt. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders besloot het namens de beroepsgroep voor te leggen aan de rechter. Dit deden ze samen met de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden en Sociaal Werk Nederland.

Afgelopen vrijdag kwam de zaak voor de voorzieningenrechter in Alkmaar. Op dinsdag 12 januari kwam de uitslag.

Apart beslag

Verschillende instanties hebben laten weten geen beslag te leggen op de zorgbonus. Onder hen is ook de Belastingdienst. De rechter komt in zijn beslissing tot het oordeel dat een beslag in dit speciale geval is toegestaan. Een belangrijk argument is dat een meerderheid van de Tweede Kamer na de invoering van de bonus tegen een beslagverbod was.

De bonus valt niet onder al lopende loonbeslagen en er zal dus apart beslag voor moeten worden gelegd. De rechter raadt de gerechtsdeurwaarders aan hierover contact op te nemen met de schuldeiser. Die moet dan de afweging maken of de zorgmedewerker zelf mag houden.