Meer voorlichting voor ouderen over webwinkels

Foto: Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Banken zouden meer energie moeten steken in het geven van voorlichting aan ouderen als het gaat om betaalmogelijkheden bij webshops.

Dat stelt ouderenbond ANBO na een enquête. Daaruit komt naar voor dat een derde van de ouderen weleens heeft afgezien van een digitale aankoop. Dit alleen maar door de aangeboden manieren van betalen.

Een derde van die groep geeft aan dat ze de aangeboden mogelijkheden niet kennen of niet veilig vinden. Brede voorlichting door de banken kan dus goed helpen. Nu heeft vooral veiligheid de aandacht, vindt ANBO. Aan het onderzoek deden meer dan 7100 mensen mee van 65 jaar en ouder.

Modern betalen

Overigens zijn veel senioren inmiddels gewend aan moderne manieren van betalen. Denk aan internetbankieren, iDeal en de bankpas. 94 procent van de ouderen gebruikt de bankpas om in de winkel mee te betalen. Toch wil driekwart van hen met contant geld kunnen blijven betalen.

ANBO vindt dat senioren zelf moeten kunnen bepalen hoe ze betalen. Ze willen dan ook dat er altijd cash moet kunnen worden afgerekend. De bond houdt binnenkort een lezing op het internet over de toekomst van contant geld en het gebruik van moderne betaalmiddelen.