Niet schrikken, er komt een NL-Alert controlebericht

Foto: Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay

Zorg dat je om 12.00 uur geen koptelefoon of oortjes gebruikt met je telefoon. Er komt namelijk een controlebericht van NL-Alert binnen. En die is hard.

Door Hedwig Heeren en Sam Fish

Het controlebericht wordt elk half jaar verstuurd, in juni en december. Vandaag is het dus weer zo ver. Schrik daarom niet als je rond lunchtijd ineens een hels kabaal hoort. Het controlebericht is ervoor om te kijken of je telefoon goed is ingesteld om NL-Alert berichten binnen te krijgen. Het enige dat je straks dus hoeft te doen is het bericht wegklikken. NL-Alert is standaard ingesteld op mobiele telefoons.

NL-Alert

NL-Alert wordt ingezet om burgers te informeren over noodsituaties. Denk aan vervuilde lucht in de buurt of een andere reden om binnen te blijven. Om er zeker van te zijn dat het systeem goed werkt, wordt het elke zes maanden getest. Een beetje zoals het luchtalarm, maar dan op je telefoon.

De boodschap luidt: ‘NL-alert 07-12-2020 12:00: Controlebericht. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl ### Test Message. Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english.’

NL-Alert is een alarmmiddel en het komt daarom met een luid en doordringend geluid. Daarmee is het meteen goed duidelijk als er iets aan de hand is. Maar als je dus precies op dat moment oortjes of een koptelefoon gebruikt, ben je tijdelijk even doof.

Herhaling

Het kan zijn dat de boodschap meerdere keren binnenkomt. Dit komt dan omdat je de melding niet goed hebt weggedrukt. Het NL-Alert bericht kan zich dan opnieuw aanbieden totdat het ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon met een Android-besturingssysteem een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving. Ook daardoor kan het bericht opnieuw worden getoond.

Een andere verklaring voor herhalingen kan zijn dat je mobiele telefoon het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. NL-Alert wordt uitgezonden op verschillende kanalen. Zo kan het ontvangen worden op oudere telefoons en hun moderne opvolgers. Sommige telefoons gebruiken beide kanalen.

Niet ontvangen

Het kan zomaar zijn dat je geen controlebericht ontvangt. Hier zijn meerdere redenen voor. Het kan zijn dat je tijdelijk geen bereik had. Of misschien was de telefoon verbonden met een Duitse of Belgische zendmast. Als de telefoon op vliegtuigmodus staat of zelfs helemaal uit, dan komt er ook niets binnen. Het kan in deze gevallen ook zijn dat het bericht later binnenkomt.

Wil je geen controlebericht ontvangen? Dan kun je die uitzetten. Let alleen wel op, je krijgt dan ook gen waarschuwingen meer als er een echte noodsituatie is in de omgeving.