Aantal aanrijdingen met dieren neemt toe

Foto: Afbeelding van S. Hermann & F. Richter via Pixabay

Het aantal aanrijdingen met dieren neemt toe. In 2014 ging het om bijna 6000 aanrijdingen, vorig jaar waren dat er al 10.000.

Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraard. Een aanrijding met een dier veroorzaakt gemiddeld zo’n 1600 euro schade.

De meeste aanrijdingen met dieren gebeuren op de Veluwe en in het oosten van het land. Daar leeft veel wild in de bossen. Vooral reeën, dassen en wilde zwijnen komen regelmatig onder een auto terecht. In de afgelopen week alleen al noteerde de Stichting Wildaanrijdingen Nederland al meer dan 50 botsingen. Maar het zijn er waarschijnlijk meer. Niet iedereen meldt namelijk een wildaanrijding, al is dat wettelijk wel verplicht.

Strafbaar

Als je een dier aanrijdt en je meldt het niet bij de politie, is dat zelfs strafbaar. De politie stuurt een jager of faunabeheerder naar de plek van het ongeluk. De vakman verlost zo nodig het dier uit zijn lijden en zorgt ervoor dat het niet blijft liggen. Doodgereden wild mag dus niet voor eigen consumptie of verkoop worden meegenomen.