300 liter soep voor Voedselbank Goeree-Overflakkee!

Foto: Sam Fish

Beachclub ’t Gorsje uit Ouddorp heeft een mooie donatie gedaan aan de Voedselbank. Ze schonken maar liefst 300 liter soep!

Door Sam Fish

De beachclub kan natuurlijk niet zomaar emmers met soep doneren. De donatie wordt mogelijk gemaakt door een mooie samenwerking met Soupalicious. Daar koopt ’t Gorsje de soep van en voor elke verkochte kom soep gaat er ook een kom naar de voedselbank.

“We zijn hier in maart mee begonnen, maar toen kwam corona. Zodra het weer mogelijk was hebben we het gewoon weer opgepikt,” vertelt Henk van der Kruk, eigenaar van de Beachclub ’t Gorsje in Ouddorp. “Sinds de start van deze samenwerking hebben we zo’n 2500 kommen soep verkocht. Dat staat gelijk aan 600 liter. Wij hebben besloten dat eerlijk te verdelen over de voedselbank van Goeree-Overflakkee en Zierikzee. Ze krijgen dus allebei 300 liter soep.”

Soupalicious

Soupalicious is een bedrijf van Milco Aarts. “Ik was zo’n 25 à 30 jaar journalist bij de Volkskrant. Daar was elke dag wel een ruzie en gekibbel en dat was ik zat. Ik wilde iets moois doen met mijn tijd. Ik ben toen om tafel gegaan met de voedselbank en daar kwam dit idee uit,” vertelt hij trots. “Inmiddels hebben we sinds 2015 bijna 1,5 miljoen kommen soep verkocht en dus ook gedoneerd. We hebben mensen die niet aan een baan konden komen opgeleid en zij hebben nu werk. Grote bedrijven kopen onze soep in en zo kunnen we dus heel wat mensen helpen. Onze ambitie is dan ook om maandelijks anderhalf miljoen kommen soep te verkopen. Op die manier hebben alle mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank in Nederland, elke week een lekkere kom verse soep.”

Alle soepen zijn vegetarisch. “We leveren overal in Nederland, dus we hebben ook wel eens te maken met gezinnen die halal leven. Met vegetarische soepen kun je overal terecht,” legt Milco uit. De soepen zijn koelvers en hebben een minimale houdbaarheid van 14 dagen. Er wordt ook met de jaargetijden meegekookt en dus staat er altijd weer wat nieuws op het menu. Steeds meer Michelinsterrenkoks ontwikkelen recepten voor Soupalicious. “We werken ook met restgroente, dat zorgt dan weer voor minder voedselverspilling. Ik geloof dat we inmiddels al 160.000 kilo restgroente hebben gered van de vernietiging.”

Voedselbank Goeree-Overflakkee

De voedselbank is natuurlijk hartstikke blij met de donatie. “Dit is een geweldig initiatief. Het is geweldig dat we zo’n heerlijke verse soep nu kunnen aanbieden aan deze mensen,” zegt Cees van Dam van de voedselbank. “We gaan kijken naar de gezinsgrote bij het verdelen van de zakken. Sommige gezinnen kunnen wel twee zakken gebruiken. En de soep is nog goed tot november, dus we kunnen ook wat verdelen over de weken. Dat is heel fijn.”

De afgelopen maanden is er wel het een en ander veranderd voor de voedselbank. “Mensen mogen niet meer naar binnen. We hebben dus een fooddrive gemaakt. Ze komen naar de grote deur en daar krijgen ze hun pakket en iedereen vertrekt weer,” laat Cees weten. “We helpen op dit moment elke week 69 gezinnen. De ene week wat meer, de andere week wat minder. Dat verschilt nog wel eens. Maar dat zijn er wel minder dan in maart en dat is wel bijzonder. Toen waren het nog zo’n 85 gezinnen die onze hulp nodig hadden.”

Wil jij dus ook een steentje bijdragen? Bestel dan een heerlijke kom soep bij Beachclub ’t Gorsje. Afhalen en bezorgen gaat namelijk gewoon door.