Bedplassen, hoe ga je daar als ouder mee om?

Foto: Afbeelding van Daniela Dimitrova via Pixabay

De scholen gaan morgen weer beginnen. En overgaan naar de basisschool kan voor jonge kinderen aardig wat teweeg brengen. Ze kunnen ervan in hun bed plassen.

In bed plassen is niets om je voor te schamen natuurlijk, het overkomt de beste kinderen. Nu kan het overgaan naar de basisschool de boosdoener zijn in de situatie. Ongeveer 1 op de 8 kinderen die start op de basisschool, plast nog in bed. Maar de 10-jarigen is dat 5 procent. En voor kinderen van 13 tot 14 jaar is dat 2 procent.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je kind dit al een tijdje doet. Hoe dan ook kan het erg frustrerend zijn voor ouders en kind. Dus wat kun je hier als ouder aan doen?

De feiten op een rijtje

Bedplassen komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. Er zijn kinderen die elke nacht in bed plassen, andere kinderen maar af en toe. Op zich hoeft bedplassen tot een jaar of 7 geen signaal te zijn voor een achterliggend probleem. Vaak gaat het vanzelf over. Maar sommige kinderen schamen zich ervoor. Vooral als ze ervoor gestraft of mee gepest worden. Soms willen ze daardoor niet bij vriendjes slapen of mee gaan op schoolkamp.

Bedplassen

Maar wanneer spreken we eigenlijk van bedplassen? Dit is als een kind van 6 minimaal twee keer per maand ’s nachts in bed plast. Of als een kind ouder dan 6 dit minimaal een keer per maand doet. Bedplassen heet ook wel enuresis nocturna.

Bij meer dan 50 procent van de kinderen komt het voor in de familie. Het kan dus goed zijn dat een van de ouders als kind ook in bed plaste. Maar gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de cyclus te doorbreken.

Plaswekker

Het belangrijkste is dat ouders of opvoeders niet boos worden. Straffen heeft geen enkele zin. Een kind moet zich veilig voelen om erover te praten. Ze moeten de ruimte krijgen om samen naar een oplossing te kijken. Eén van die oplossingen is een plaswekker. Het is een innovatieve methode waarbij een kind op een speelse manier zindelijk wordt.

Naast een plaswekker wordt er gebruik gemaakt van een app. De plaswekkermethode is een training waarbij het kind leer wakker te worden wanneer de blaas een signaal afgeeft als deze vol is.

Preventief wakker maken

Het is sowieso belangrijk dat een kind voor het slapen gaan goed naar de wc gaat. Daarbij kan er ook worden afgesproken dat de ouders het kind op een vaste tijd wakker maken. Op dat moment kan het kind naar de wc en wordt er een ritme opgebouwd. Hierbij is het belangrijk dat het kind echt wakker is en niet slapend gaat plassen.

Positief belonen

Een stimulans doet in vrijwel alle situaties wonderen. Het is dan ook een goed idee om dit te doen als het gaat om een droge nacht. Dit kan al met behulp van een kalender. Het kind wordt zo spelenderwijs gemotiveerd om de nacht droog door te komen.

Uiteraard is een waterdichte matrasbeschermer of een bedzeil een must. Dit voorkomt stinkende vlekken. Het zorgt er ook voor dat het matras langer meegaat. Zorg ten slotte ook voor een leuk ritueel voor het naar bed gaan.