Pas op voor zomerse brandwonden de komende tijd!

Foto: Afbeelding van Luisella Planeta Leoni via Pixabay

De Nederlandse Brandwonden Stichting en drie brandwondencentra waarschuwen voor onverwacht gevaar in het kader van de hittegolf.

Oppervlaktes kunnen tijdens de hittegolf zó heet worden dat dit brandwonden kan veroorzaken. Zeker bij de tere kinderhuid is dit gevaar groot.

Onverwachtse gevaren

“Alledaagse activiteiten kunnen met deze temperaturen ineens gevaarlijk worden. Mensen hebben dat vaak niet door,” zegt Annebeth de Vries. Zij is hoofd van het kinderbrandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. “Denk bijvoorbeeld aan een fietszitje of een glijbaan. Deze objecten kunnen zo warm worden dat ze brandwonden kunnen veroorzaken.

Volgens De Vries moeten we vooral genieten van het mooie weer. Maar we mogen niet vergeten goed op te letten. Een tuinslang waar water in zit, kan bijvoorbeeld al opwarmen tot 60 graden. Maar ook van een simpel autostoeltje kan het riempje gevaarlijk warm worden.

Geen blote voeten

Het zijn slechts enkele voorbeelden van onverwachtse gevaren. Met het oog op de komende dagen is er dan ook een dringende oproep aan de ouders. Blijf letten op mogelijk gevaren. “Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat kinderen niet zomaar op blote voeten lopen. Tegels en zand worden tijdens deze dagen ontzettend heet,” vertelt ze. “Ook zien we in het brandwondencentrum ongevallen bij kindjes die over gras of zand liepen waar kooltjes van een eerdere barbecue lagen. Kinderen hebben minder eelt onder hun voeten en dus is het voor hen gevaarlijker.”

Barbecue

Wie zelf gaat barbecueën moet ook alert blijven. “In een andere omgeving dat thuis in de keuken, kennen we de gevaren minder. WE hebben minder routine en er gebeuren dus vaker ongelukken. We zien helaas dat dan in een onbewaakt moment een kindje toch met de hete barbecue in contact is gekomen,” weet De Vries uit ervaring.