Zorg goed voor jezelf en anderen in deze hittegolf

Foto: Afbeelding van Jannes Bohlmann via Pixabay

Het is vandaag lekker warm, dat was het gisteren ook en dat blijft het nog wel even. We zitten in een hittegolf, dus zorg goed voor jezelf!

Door Sam Fish

Voor veel mensen is warm weer een kwestie van genieten. Een verkoelend drankje op het terras, een lekker ijsje halen in het centrum of een frisse duik op het strand. Misschien heb je wel een heerlijk zwembad(je) in je achtertuin!

Let op elkaar

Maar niet iedereen kan zo goed tegen de warmte. Denk bijvoorbeeld aan je buren die misschien wat op leeftijd zijn. Oudere mensen kunnen vaak minder goed tegen de hitte. Haal dus even een boodschap voor hen. Check even of alles nog goed gaat. Zorg ook dat ze genoeg drinken. Ouderen hebben namelijk minder snel een dorstgevoel.

Misschien kun je wel even een lekker ijsje langs brengen!

Maatregelen

Er zijn eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om de gevolgen van de hitte te beperken.

  • Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Alcohol is in deze situatie niet verstandig, dat komt door de hitte harder aan. Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, ook als je het huis verlaat.
  • Houd jezelf koel. Dit kan door een parasol open te klappen in de achtertuin. Maar misschien kun je ook het gordijnen dichthouden of het zonnescherm naar beneden laten. Op die manier kan de zon je huis minder goed verwarmen en blijft het lekker koel binnen.
  • Beperk inspanning tussen 12.00 en 18.00 uur. Ga lekker ’s ochtends vroeg sporten, of misschien later op de avond.

Medicijnen in de hitte

Gebruik je medicijnen? Of is er iemand in je omgeving die medicijnen gebruikt? Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden. Dat komt doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoord wordt. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden.

Ga je dus langs bij de buurtjes? Check of alle medicijnen op de goede plek liggen.

Last

Natuurlijk kan het altijd zo zijn dat de hitte je toch overneemt, ondanks alle goede voorbereidingen. Langdurig aanhoudende hitte kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen huisproblemen krijgen als jeuk en uitslag met blaasjes.

En tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en oververhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting flauwvallen en bewusteloosheid.

Samen de hitte door

Het is dus belangrijk dat je op elkaar let de komende dagen. Maar let ook vooral goed op jezelf. Blijf drinken, dat is het belangrijkste. En vergeet niet om ook genoeg zout binnen te krijgen.