Groen klussen: Waar valt de winst te behalen?

Foto: Afbeelding van E2OMedia via Pixabay

Mensen zijn meer gaan klussen door het vele thuis zitten. Maar de aandacht voor het klimaat gaat minder goed.

Hoe kunnen we klussen en toch ons steentje bijdragen aan het behoud van de wereld?

Klimaatdoelen

Het is de bedoeling dat we in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent verminderd hebben. Het huidige kabinet heeft daarvoor allemaal maatregelen bedacht. In 2019 leken die nog voldoende, maar de wereld ziet er op dit moment een beetje anders uit.

De CO2-uitstoot is weliswaar afgenomen, maar wetenschappers denken dat dat maar van korte duur is. Zodra we weer kunnen vervuilen, gaan we dat zeker weer doen.

Goedkoop is duurkoop

Als het op verbouwen aankomt is het gebruik van duurzame materialen een belangrijk punt. Het werken met goede spullen, bespaart veel materiaal en kosten. Het voorkomt ook een hoop bouw- en sloopafval. Zo is goedkoop laminaat al na een jaar of 5 aan vervanging toe. Maar een houten vloer gaat oneindig lang mee. Zeker als je het een beetje onderhoudt.

Isolatie is een tweede punt. Een goed geïsoleerd huis betekent uiteraard een lager energieverbruik en dus een lagere uitstoot. Dus als je toch al aan de slag gaat met het dak, de buitenmuren, de ramen of de vloer, dan kun je daar een hoop winst halen.

Lage energierekening én een warme vloer

Het is altijd verstandig om je goed te laten informeren. Vloerverwarming is een ontzettend fijne manier om energie te besparen. Maar een houten vloer is daar niet per se geschikt voor. Gelukkig zijn er goede alternatieven te vinden. Een PVC-vloer gaat bijvoorbeeld ook ontzettend lang mee.

En een bijkomend voordeel; het heeft veel minder onderhoud nodig.

Slim ventileren

Slim ventileren, zoals ze dat noemen, scheelt ook een hoop. Daarmee wordt bedoeld dat we wel de noodzakelijke frisse lucht in huis halen, maar het energieverlies beperken. Daar zijn inmiddels een hoop ingenieuze oplossingen voor bedacht.

Ga je bijvoorbeeld de ramen of kozijnen vervangen? Dan kun je kiezen om meteen even zelfregelende roosters te plaatsen. Die reageren op de winddruk en laten minder lucht door als er harde wind op staat.

Gasvrij

Op het eiland wordt al een hoop gedaan om gasvrij te worden. Zo komen er steeds meer huizen 0 op de meter bij. Maar ook in jouw huis kun je van alles doen. Is je CV-ketel of gasfornuis aan vervanging toe? Dan is het zeker de moeite waard om naar gasvrije of gasarme opties te kijken. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of een elektrisch fornuis.

Zo kom je een beetje dichter in de buurt van dat klimaatvriendelijke huis. En je hoeft er niet eens een heel apart project van te maken! Al kan het zo zijn dat je dat halverwege toch ineens wilt. Misschien zijn zonnepanelen een optie voor je huis.