Veel mensen maken zich zorgen om de droogte

Foto: Afbeelding van klimkin via Pixabay

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over problemen door water tekort. Zij vrezen vooral voor de natuur, mislukte oogsten en uitdroging van dijken.

Het is een bericht van de Unie van Waterschapen. Zij hebben onderzoeksbureau Citisens onderzoek laten doen. Ruim 2200 mensen hebben hun mening gegeven.

Eigen maatregelen

Van de deelnemers geeft 68 procent aan wel eens last te hebben gehad van problemen door droogte. Bijna de helft van de ondervraagden verwacht vaker overlast te ervaren door watertekort. 44 procent is bereid om zelf maatregelen te treffen om schade te voorkomen. Hierbij geeft driekwart de voorkeur voor het installeren van een regenton. Zestig procent gaat daarbij voor het aanleggen van meer groen.

Regenachtige start

De zomervakantie begon regenachtig. Maar toch kampen de natuur en de landbouw op veel plaatsen met de droogte. “De droge zomers van 2018 en 2019 hebben zichtbaar gemaakt dat klimaatverandering de bittere realiteit is. Ook voor Nederland,” zegt Dirk-Siert Schoonman van de Unie. “Ook deze zomer maken veel waterschapsmedewerkers weer overuren om de problemen door de droogte zo beperkt mogelijk te houden.”

Extreem weer

Het weer in Nederland is volgens Schoonman steeds extremer geworden. “We zien hevigere hoosbuien, maar ook steeds langere perioden van droogte.” De gevolgen daarvan moeten beperkt worden. Daarom moet Nederland volgens hem klimaatbestendiger worden.

“Dat moet op landelijk niveau gebeuren. Er zijn grote investeringen nodig om het land anders in te richten. Maar ook op kleine schaal kunnen kleine ingrepen helpen. Tegel eruit, groen erin bijvoorbeeld.”

Ook het gebruik van regentonnen juichen de waterschappen toe.