Nieuwe corona-besmetting op Goeree-Overflakkee

Foto: Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Een aantal weken terug konden we het eiland corona-vrij verklaren. Nu is er helaas toch weer een nieuwe besmetting bijgekomen.

Door Sam Fish

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Die hebben op dinsdag 21 juli een nieuwe wekelijkse update gepubliceerd. Op de landelijke kaart is dus te zien dat er een nieuwe besmetting bij is gekomen binnen de gemeente.

CuraMare

Of deze besmetting binnen zorgorganisatie CuraMare valt is niet bekend. De corona-kaart op de website van het ziekenhuis is namelijk niet meer vernieuwd sinds vrijdag 17 juli. We weten daardoor dus ook niet of deze persoon in het ziekenhuis ligt, of niet.

Landelijke cijfers

De update van Goeree-Overflakkee is onderdeel van de landelijke cijfers. Daarin is te zien dat er bijna duizend nieuwe besmettingen bij zijn gekomen in een week. Om precies te zijn hebben 987 mensen een positieve testuitslag teruggekregen. Dat is bijna twee keer zoveel als vorige week.

De afgelopen week zijn ook 19 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename van drie patiënten vergeleken met een week eerder. In totaal zijn er de afgelopen week zeven mensen overleden aan het corona-virus. Dat is er één minder dan vorige week.

Doordat niet iedereen zich laat testen, liggen de werkelijke aantallen waarschijnlijk hoger.

Maatregelen

Het lijkt erop dat het corona-virus zich weer aan het verspreiden is. “We zien dat het aantal besmettingen weer toeneemt,” schrijft het RIVM. “Om verdere verspreiding te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden. Afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruiken van papieren zakdoekjes. Dat geldt ook voor het thuisblijven, thuiswerken en testen bij de eerste klachten.”

Testen

Dat testen kan sinds 1 juni in heel Nederland zonder tussenkomst van de huisarts. Als je symptomen hebt kun je bellen met 0800-1202. Via dat telefoonnummer kun je een afspraak maken bij een teststraat bij jou in de buurt.

Het gaat onder andere om symptomen als koorts, benauwdheid en spontaan verlies van smaak en reuk. Heb je je laten testen, maar wacht je nog op de uitslag? Blijf dan in quarantaine!

Bron: RIVM en RIVM