Geld besparen op tanken? Zo rijd je zuiniger!

Foto: Pixabay; Skitterphoto

Eerder dit jaar hadden we door de corona-crisis historisch lage brandstofprijzen. Dat kwam door het vele thuiswerken, het woon-werkverkeer daalde flink.

Ook een bezoekje aan oma zat er even niet in. Inmiddels zijn de prijzen dan ook weer gestegen. Maar het liefst zouden we het hele jaar goedkoop tanken. Maar er zijn manieren om goedkoop te tanken en je brandstofverbruik lager te houden.

Grootste dip achter de rug

Tijdens de grootste dip was de prijs voor Euro 95 met 15 cent gedaald. Inmiddels klimt de prijs voor een liter brandstof al weer eventjes gestaag door. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat de grootste dip achter de rug is. In juni lagen de prijzen nog slechts 7,9 procent lager dan vorig jaar.

Op dit moment bent je rond de € 1,68 kwijt voor een liter benzine. Voor ongeveer € 1,32 heb je een liter diesel. Dit verschilt uiteraard per tankstation, maar de dagen van de goedkope benzine liggen achter ons.

Dynamic pricing

Gelukkig zijn er nog andere manieren om goedkoper te tanken in Nederland. Je moet er misschien een beetje fanatiek voor zijn, maar de mogelijkheid is er. Daarom een aantal tips om je benzine- en verbruikskosten het hele jaar door lager te houden.

De eerste tip is dynamic pricing. Dit is een fenomeen dat in Duitsland al heel normaal is en het komt nu ook in Nederland steeds vaker voor. Dit betekent dat tankstations hun prijzen gedurende de dag aanpassen. Eén op de vijf tankstations bepaalt op dit moment zijn brandstofprijs op basis van rustige en drukke momenten. Dit kan al snel een dubbeltje per liter verschillen.

Je moet wel een vroege vogel zijn. Het goedkoopste moment om te tanken is namelijk tussen 3 en 6 uur ’s ochtends. Is dat te vroeg? Dan kun je het ook nog proberen tijdens de ochtendspits. Dan is de brandstof namelijk goedkoper dan tijdens de avondspits.

Tankpas

Een andere tip is het gebruiken van een tankpas. In Nederland heb je daarvoor twee opties. Je hebt de pas van UnitedConsumers en die van de ANWB Tanken met Voordeel. Met de kaart van UnitedConsumers kun je bij wel 600 tankstations korting krijgen. Dat kan je tot wel 50 euro per jaar besparen.

Als je geld wilt besparen, moet je trouwens ook niet langs de snelweg tanken. Daar kan het zomaar 10 tot 20 procent duurder zijn dan een dorpje verderop. Je hebt misschien niet altijd de tijd om om te rijden voor een tankbeurt, maar het is altijd handig om te weten.

Tijdstip en dag

We hadden het net al even over het tijdstip van het tanken dat bepalend kan zijn voor de prijs. Maar ook de dag van invloed hebben op je portemonnee. Uit onderzoek is gebleken dat tankstations vaak op bepaalde dagen korting geven. Dit gebeurt echter bijna nooit op maandag. Wil je dus profiteren van korting? De meeste tankstations geven korting op zaterdag.

Verder is het verstandig om eerst je tank zo leeg mogelijk te rijden voordat je gaat tanken. Als je auto lichter is, verbruik je minder brandstof. Sta je in de file? Rijd dan wat rustiger zodat je niet de hele tijd hoeft op te trekken en remmen. Bij optrekken verbruikt je auto meer brandstof dan bij een constante snelheid.

Tanken tijdens de vakantie

Ga je deze zomer nog met de auto naar het buitenland? Tank dan in België en Duitsland. Met deze landen schelt het soms zoveel, dat je op een volle tank van 60 liter zeker 18 euro kunt besparen!

Voor diesel geldt het iets anders. Dat is in Nederland namelijk redelijk voordelig vergeleken met andere landen. Zwitserland, België, Frankrijk en Italië zijn even duur of duurder dan Nederland. Je kunt nog wel redelijk goedkoop tanken in Oostenrijk, Kroatië, Slovenië en Duitsland. Maar de verschillen zijn wel een stuk kleiner dan bij benzine.