Boeren zijn klaar om weer de weg op te gaan

Foto: Pixabay; FotografieSDV

Boeren overwegen om opnieuw met hun tractoren te gaan demonstreren. Dit keer gaat het om de maatregelen op het gebied van veevoer.

Minister Carola Schouten van landbouw wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen. Dit wil ze doen door minder eiwitrijk voer toe te staan. De manier waarop ze dat wil doen stuit veehouders tegen de borst.

Agractie

“Boeren gaan niet accepteren dat de gezondheid van hun dieren in de waagschaal wordt gelegd,” zegt Bart Kemp. Hij is van de organisatie Agractie. Deze actiegroep riep eerder met succes op tot grote demonstraties in Den Haag. Ze stellen dat “boeren door heel Nederland op het punt staan massaal de weg op te gaan”.

De Tweede Kamer debatteert donderdagavond over de plannen. Kemp noemt dit “de laatste kans om verantwoordelijkheid te nemen” voor de politiek. “Anders komen er morgen heel veel trekkers in beweging.” Dat heeft Agractie alvast aan het ministerie laten weten.

Maatwerk

Kemp zegt dat veevoer maatwerk vergt. Als veevoer met een hoger eiwitgehalte wordt verboden, vrezen boeren in de knel te komen. “Het is best mogelijk om minder eiwit te realiseren, maar dat is maatwerk,” zegt hij. Een verbod maakt het volgens Kemp en andere boeren onmogelijk om het optimale rantsoen samen te stellen. “Dat zuigen wij niet uit onze duim, deskundigen zeggen het ook.”

Minder eiwitrijk voer vermindert overigens ook de melkproductie van koeien. De branche heeft een alternatief plan gemaakt. Vooralsnog kan dat niet op instemming van het ministerie rekenen.