Corona-virus heeft koopgedrag flink veranderd

Foto: de volgende tekst gebruiken: Afbeelding van Mediamodifier via Pixabay

In maart zagen de detailhandelaren hun omzet al flink toenemen. En die groei is nog nooit zó sterk toegenomen.

Door Rein Tuininga

De oorzaak kun je vast wel raden; het corona-virus. Mensen durven of kunnen hun huis niet uit en bestellen dus online.

De afgelopen periode hebben vier op de tien mensen meer via internet gekocht. Vooral kleding en schoenen, persoonlijke verzorging en boeken waren in trek. Daarnaast hebben 260.000 huishoudens voor het eerst online boodschappen gedaan.

130.000 pakketten

Crisis of geen crisis, online winkelen is populair bij Nederlandse consumenten. Volgens de Thuiswinkel Markt Monitor deden we in 2019 wereldwijd maar liefst 258 miljoen online aankopen. Dat had een totale waarde van 25,8 miljard euro. 1,1 miljard daarvan werd uitgegeven bij webwinkels van buiten de EU. En 341 miljoen euro ging naar platforms van vooral Chinese aanbieders.

Dagelijks komen er ongeveer 130.000 pakketten Nederland binnen. Daarvan komen er zo’n 75.000 uit China en Hong Kong.

Achteraf betalen steeds populairder

Ook op het gebied van online betalingen is er een verschuiving gaande. Een derde van de consumenten (36 procent) betaalt wel eens achteraf. Uit onderzoek van Ruigrok NetPanel blijkt dat het niet direct betalen steeds populairder wordt.

Vooral in de leeftijdscategorie 25-44 jaar wordt vaak achteraf pas betaald. Zeker 43 procent gebruikt deze betaalmethode wel eens. Dit is trouwens ook de groep die het vaakst online dingen koopt. 24 procent doet dit minstens één keer per week. Gemiddeld voor alle Nederlanders is dit 14 procent.

Impact online aankopen

Al dat online koopgedrag van ons heeft ook een keerzijde. Los van de pakketbezorgers die het zware werk moeten doen en de vele bezorgbusjes in de straat, bedoelen we dan. Het is de verwachting dat op korte termijn één op de vijf winkels leeg komt te staan als gevolg van online winkelen.

Probeer het dus af te wisselen. Niet alles is te koop bij een lokale ondernemer. Maar probeer het eerst eens in je eigen dorp of een dorp verderop te vinden. Is het écht niet te koop bij een lokale ondernemer? Ga dan online bestellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen