Nederlanders vaak slecht voorbereid op vakantie

Foto: Afbeelding van tookapic via Pixabay

Wie houdt er nou niet van vakantie? Even niets doen, lekker tijd voor jezelf, een nieuwe omgeving ontdekken? Heerlijk!

Door Rein Tuininga

Reizen levert ervaringen en nieuwe herinneringen op en die ervoor dat het geluksgevoel van de vakantie langer blijft hangen. Ruim 85 procent van de Nederlanders gaat op vakantie. Bijna drie kwart van hen gaat naar het buitenland, dat meldt CBS. Hiervan reist 49 procent met het vliegtuig, ongeveer 44 procent pakt de auto.

Voorbereiding

Uit diezelfde cijfers blijft dan zo’n 70 procent onvoldoende voorbereid is bij het reizen naar het buitenland. Vaak hebben ze niet de goede reisdocumenten om ergens te blijven. Of ze zijn niet ingeënt, of bekend met de veiligheidssituatie van het land.

Deze problemen kunnen makkelijk voorkomen worden. Een goede voorbereiding scheelt een hoop stress en kost echt niet super veel tijd. Zo kun je je online inlezen, bijvoorbeeld bij een reisplatform als reis-expert.nl. En je kunt daarnaast ook inspirerende blogs lezen. Ook via de ANWB is veel informatie te vinden.

Corona

Een goede voorbereiding is zeker in deze tijden extra belangrijk in verband met het corona-virus. Elk land gaat op zijn eigen manier om met het virus en heeft ook eigen regels Het is dus belangrijk om de plaatselijke regels te weten voordat je aankomt. Dit kan via de website van de Rijksoverheid met veelgestelde vragen voor het buitenland.

Populairste bestemmingen

Iedereen heeft natuurlijk een eigen voorkeur. De een wil de hele dag aan het zwembad liggen of op het strand. De ander wil juist de stad of natuur gaan verkennen. Gelukkig is er dan ook voor iedereen wel een aantrekkelijke bestemming.

Duitsland staat met super stip op de eerste plek, gevolgd door Frankrijk en Spanje. Deze worden dan weer opgevolgd door België, Italië, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Griekenland, Portugal en tot slot Amerika.

Statistieken

Wist je dat in 2018 80 procent van de Nederlanders op vakantie ging? Het totale bedrag dat in het buitenland gespendeerd wordt is zo’n 13 miljard euro. Dat komt uit op gemiddeld 718 euro per persoon! Verder blijkt dat Nederlanders gemiddeld 11 nachten in het buitenland overnacht. En 1,1 miljoen vakanties worden in een vakantiehuisje doorgebracht.

Overigens krijgen veel mensen in mei het vakantiegeld gestort. Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt dit ook echt om van op vakantie te gaan. Van de mensen die het verspreid over het jaar ontvangt, spendeert maar een derde het aan de vakantie.

En wist je dat 70 procent van de Nederlandse vakantiegangers bereikbaar wil blijven voor hun collega? En bijna 90 procent vindt het belangrijk dat er goede wifi is op de vakantiebestemming.

Ik ga op reis en ik neem mee…

We zeggen vaak ‘Neem niet te veel mee, want je moet het allemaal dragen’. Toch nemen we vaak meer mee dan echt nodig is. Zo pakken vrouwen gemiddeld 63 kledingstukken in, voor een man zijn dat er vaak slechts 29.

Maar wat zit er nou precies in die koffer? Zo gooit 1 op de 3 Nederlanders de kofferbak vol met Nederlands eten, vooral kaas. Daarnaast ook een zak aardappelen en (oplos)koffie. Drie procent van de vakantiegangers neemt zelfs de TV mee!

Vakantiestress

Maar helaas is vakantie niet altijd rozengeur en maneschijn. Het kan ook stress opleveren. Vrouwen blijken hier meer last van te hebben dan mannen. Dat komt vaak doordat de voorbereiding meer door de vrouw wordt gedaan. Het zijn dan ook vaak de vrouwen die lijstjes maken met wat er moet gebeuren ter voorbereiding. Maar ook lijstjes met spullen om nog te kopen of in te pakken.

En komen we dan uiteindelijk heerlijk uitgerust terug van onze welverdiende reis? Nope! Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan niet volledig uitgerust thuis te komen. Misschien moeten we toch de vakanties gebruiken om wat meer voor onszelf en rust te zorgen.