Waarschuwing! Laat je hond niet in de auto zitten

Foto: Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Het wordt deze week erg warm, met heerlijk zomerse temperaturen. Voor ons soms best lekker, maar pas goed op je huisdier.

Door Daniël de Laat

De temperaturen die we deze week gaan aantikken kúnnen dodelijk zijn voor huisdieren. Zorg dus voor genoeg verkoeling en wat je ook doet, laat ze niet achter in de auto!

Als de buitentemperatuur 15 graden of hoger is, kan het in de auto op den duur wel 50 tot 70 graden worden. Kun je nagaan als hoe warm de auto wordt met de temperaturen die voor de komende dagen zijn opgegeven. Die zijn voor mensen al niet altijd prettig, laat staan voor honden. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat je hond uitdroogt in de auto. Dit kan zelfs na 10 minuten al fataal zijn! En denk ook goed na als je met je hond gaat fietsen. Hond naast de fiets is té warm. Je hond kan door de hitte komen te overlijden, maar de hete grond maakt ook de voetzolen kapot.

Oververhitting

Als wij mensen het heet krijgen gaan we zweten om die warmte kwijt te raken. Honden kunnen dat niet. Bovendien hebben ze een vacht en die kan de afvoer van warmte nog lastiger maken. Honden hebben alleen zweetkliertjes in de voetzolen. Die oppervlakte is echter te klein om alle warmte kwijt te kunnen. Daarnaast raken honden de warmte kwijt via hun tong door te hijgen, maar ook dit vermogen is zeer beperkt.

Honden kunnen dus veel minder goed tegen warmte dan mensen. De kans dat je hond oververhit raakt als hij in een auto is achtergebleven is dan ook zeer groot. Ook al is het ‘maar voor een paar minuten’. Wanneer de hond oververhit raakt zal al snel zijn bloed gaan stollen. Dit resulteert in een coma, gevolgd door de dood. En dit proces gaat snel in deze warme dagen.

Laat je hond dus gewoon thuis als je boodschappen gaat doen.

Strafbaar

Laat je hond dus nooit alleen achter in een geparkeerde auto. Het is op grond van artikel 2.1 van de Wet dieren verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Als eigenaar ben je dus strafbaar als jij je hond in zulke omstandigheden achterlaat.

Hulp

Toch zijn er nog altijd mensen die hun hond achterlaten in de auto. Zie je dit gebeuren? Spreek de eigenaar aan of bel de politie/dierenambulance. Als de hond niet meer alert kan reageren op signalen, sla dan de ruit in. Het is belangrijk dat de hond zo snel mogelijk de auto verlaat. Je bent dan niet strafbaar.

Leg de hond in de schaduw en koel hem met water, maar niet te koud. Je kunt ook natte doeken gebruiken onder de buit en voetzolen. Leg echter nooit een natte doek over de hond heen als een hond oververhit is. Ze kunnen  door het extreme temperatuurverschil in shock raken en alsnog overlijden.