Zorg tijdens de zomermaanden goed voor je huid

Foto: Afbeelding van silviarita via Pixabay

De zomervakantie staat voor de deur. Die vieren de meesten van ons waarschijnlijk in eigen land, maar we krijgen wel te maken met de zon.

Zodra je huid in contact komt met de zon is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Of dat nu in Nederland is of ergens in een tropisch paradijs. Maar hoe zorg je het beste voor je huid? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Zonnebrandcrème

Hij klinkt heel logisch, maar enorm veel mensen smeren zich niet in tegen de zon. En je huid heeft een optimale verzorging nodig. Niet alleen om er goed uit te zien, maar ook om het gezond te houden. Smeren is daarom heel erg belangrijk, zelfs als het bewolkt is!

Het is voor je huid het beste als je zo min mogelijk in de zon zit. Zorg daarnaast dat je kiest voor een hoogwaardige crème die aan verschillende eisen voldoet. De factor bepaalt hoe lang je in de zon kunt blijven liggen of zitten zonder dag je huis direct verbrandt. Kies hierbij ook voor een product dat zowel beschermt tegen UVB- als UVA-stralen.

Schoonmaken

Maak je huid twee keer per dag schoon. Ook tijdens de vakantie en als je geen zin hebt. Zeker in de zomer, want dan zweet je meer. Dit kan je poriën verstoppen, zeker in combinatie met vette producten. Kies daarom alleen voor olie-vrije producten. Zo voorkom je puistjes en houd je je huid zuiver en stabiel.

Hydratatie

Hydrateren kun je leren. Onze huid heeft water nodig, helemaal in de zomer. Door je huid voldoende te hydrateren kan het beter zijn werk doen. Dit betekent natuurlijk voldoende water drinken. Maar gebruik ook hydraterende producten, bijvoorbeeld een moisturizer.

Heb je last van een droge huid? Gebruik dan een hydraterende dag- en nachtcrème. Doe ook wekelijks een masker op. Als het warm is werkt aloë vera-gel ook goed, trouwens.

Primer en foundation

Gebruik je foundation? Doe dan eerst een hydraterende primer op. Oliën in de huid kunnen het pigment van foundations scheiden, hierdoor ontstaan vieze vlekken. Een primer voorkomt dit, zo blijft je foundation dus de hele dag mooi zitten.

Er worden tegenwoordig veel producten verkocht waar een Sun Protection Factor (SPF) inzit. Dit betekent echter niet dat je hiermee voldoende beschermd bent tegen de zon.

Let op met parfum

Met al dat zweten grijp je al heel snel naar parfum en deodorant. Pas hier echter mee op. Ga niet met geur- en kleurstoffen het zonnetje in. Dit geeft namelijk extra kans op huidirritatie. Let dus goed op met je parfum in de zomer. Spray dit niet op je hals, in combinatie met zonlicht zorgt dit voor meer pigment. Wil je toch parfum gebruiken? Spuit het dan in je haar of op je kleding.

Vergeet overigens ook je neus niet extra goed in te smeren, die verbrandt vaak als eerste. Gebeurt dit toch? Blijf smeren! Het is goed om te weten dat in veel aftersuns irriterende stoffen zitten. Een verbrande huid kan daar heel gevoelig op reageren. Gebruik een crème zonder parfum, alcohol en menthol.