Pas op voor de gevaren van de berenklauw!

Foto: Afbeelding van Siegfried Hucht via Pixabay

Het is mooi weer buiten en alle planten groeien kei hard door dit mooie weer. Maar pas wel op. Ze zijn niet allemaal zo leuk als ze eruit zien.

Door Jeroen Vorspaget

De berenklauw staat op dit moment, net als vele andere planten, volop in bloei. Maar waar de gemiddelde plant geen probleem vormt, is de berenklauw gevaarlijk voor mens en dier. Het aanraken van de plant kan voor brandwonden zorgen.

Dijken en wegen

De gewone berenklauw komt in Europa voor in de natuur. Het is een vaste plant met een hoogte van 90 tot 150 centimeter. Deze komt vooral voor langs dijken en wegen. De berenklauw is een forse plant met gevaarlijk scherpe bladpunten. Op de bladeren staan haartjes die de huid sterk irriteren.

De plant komt vooral voor op vochtige grond. Maar groeit zowel in de volle zon als in half schaduw. Hij is te vinden op grasland, in bossen en in onkruidvegetaties. Bijna overal dus.

Brandhaartjes

De berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen. Dit maakt het voor kinderen erg aantrekkelijk om te plukken. Toch is het belangrijk om de gevaren ervan te zien. De haartjes op de bladeren bevatten en etherische olie met furocoumarinen. Deze kunnen onder invloed van licht op de huid ontstekingen veroorzaken. Het sap uit de kaartjes kan bij contact met de ogen zelfs zorgen voor permanente blindheid!

Aangeraakt, en nu?!

Natuurlijk kan het voorkomen dat je een berenklauw per ongeluk aanraakt. Misschien wilde je hem verwijderen uit de tuin, samen met de rest van het onkruid. Of misschien plukje je kind een mooi bosje bloemen voor je. Hier daarom wat tips voor wat je kunt doen als je de berenklauw hebt aangeraakt.

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht vermijd de zon gedurende een week
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is
  • Heb je sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts.
  • Heb je sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk.
  • Waarschuw de gemeente voor de aanwezigheid van de berenklauw.

Reuzen berenklauw

In Nederland zijn twee soorten berenklauw te vinden. De gewone berenklauw, maar ook de reuzen berenklauw. Die laatste kan wel vier meter hoog worden. De stengel is dan soms wel 10 centimeter dik en rood gevlekt. Goed herkenbaar dus.

Deze vorm heeft enorme bladeren van één tot anderhalve meter lang. Ze zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De reuzen berenklauw groeit van juli tot diep in de herfst. En ook deze heeft witte bloemenschermen, zo groot als een paraplu. Deze is echter niet giftig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen