Na de dood opgelost worden in vloeistof? Wie weet!

Foto: Afbeelding van carolynabooth via Pixabay

Als iemand komt te overlijden hebben we tegenwoordig twee opties; cremeren of begraven. Maar daar komt misschien een nieuwe optie bij.

Door Sam Fish

Het alternatief zou zijn om een lichaam op te lossen in vloeistof; alkalische hydrolyse. De gezondheidsraad zegt in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken dat de nieuwe techniek voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Voorwaarden

Drie voorwaarden zijn doorslaggevend om deze manier toe te mogen staan. Het gaat om veiligheid, waardigheid en duurzaamheid.

“Bij veiligheid gaat het erom dat installaties deugdelijk zijn. Er mogen dus geen gevaarlijke stoffen vrijkomen,” zegt een woordvoerder van de raad. “Waardigheid behelst onder meer dat respectvol wordt omgegaan met het lichaam van de overledene. Dat het wordt afgebroken op een manier die niet waarneembaar is voor het publiek. En de overblijfselen mogen niet vermengd of oneigenlijk gebruikt worden. Duurzaamheid houdt in dat een nieuwe techniek minder ruimte en eindige grondstoffen kost. Dit vergeleken met cremeren of begraven. Ook moet het minder schadelijke uitstoot veroorzaken.”

Toestaan

Deze manier is op dit moment nog niet toegestaan. Als de minister alkalische hydrolyse wil toestaan, moeten zaken als training en onderhoud verder worden bekeken. Over composteren, een ander alternatief, is op dit nog te weinig bekend om er een oordeel over te vellen, zegt de raad.